В Гърция само с отрицателен тест за коронавирус

Сн. БГНЕС, архив

Влизането от България в Гърция през пункта "Кулата" вече ще става само след представяне на отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус. Това са решили гръцките власти, предаде местната телевизия "Скай".

Тестът трябва да е направен максимум 72 часа преди преминаването на границата и ще е задължителен за всички, които пътуват по не спешни причини – т.е. основно за туристите. Това правило ще важи от 6 часа на 14 юли.

Остава задължението за попълване на декларация преди пътуването и предоставянето на QR код за това. Формулярът трябва да бъде попълнен 24 часа преди пътуването, а не както досега 48 часа преди това.

Ще се правят и проверки на територията на Гърция за спазването на противоепидемичните мерки.

Гърция затегна правилата за влизане в страната от България след сериозното нарастване на случаите на коронавирус у нас. В петък в България бяха отчетени рекордните 330 нови положителни теста. Първоначално влизането в страната беше ограничено само до пункта "Кулата". През другия основен граничен пункт – "Маказа" могат да минават само хора, които имат имоти в Гърция и представят документ за това. Гръцките власти започнаха да правят и масови тестове за коронавирус на влизащите през "Кулата" туристи - основно българи и румънци. Преди това забраниха на сърби да преминават българо-гръцката граница заради бума на заразата в Сърбия.

В петък гръцките власти обявиха, че на "Кулата" за ден са отчетени 29 положителни теста за коронавирус на българи и румънци.

От българското външно министерство обявиха по-късно, че през предстоящите почивни дни се очакват и засилени проверки по пътищата в Гърция.

Засега няма допълнителни мерки спрямо гражданите, влизащи в Гърция през летищата и пристанищата. Към момента изискванията са гражданите, пристигащи със самолет или на отворените за влизане две пристанища Игуменица и Патра, да имат попълнен електронен формуляр, генериращ QR код. На избирателен принцип по преценка на гръцките власти пристигащите подлежат на тестване за коронавирус, допълват от външно министерство.

До влизането в сила на задължителния отрицателен тест за коронавирус за преминаване на гръцката границата при "Кулата", важи досегашният ред - попълнен електронен формуляр, генериращ QR код, засилено тестване за коронавирус на границата на избирателен принцип.

Споделяне
Още по темата
Още от Европа