В Гърция само с отрицателен тест за коронавирус

Сн. БГНЕС, архив

Влизането от България в Гърция през пункта "Кулата" вече ще става само след представяне на отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус. Това са решили гръцките власти, предаде местната телевизия "Скай".

Тестът трябва да е направен максимум 72 часа преди преминаването на границата и ще е задължителен за всички, които пътуват по не спешни причини – т.е. основно за туристите. Това правило ще важи от 6 часа на 14 юли.

Остава задължението за попълване на декларация преди пътуването и предоставянето на QR код за това. Формулярът трябва да бъде попълнен 24 часа преди пътуването, а не както досега 48 часа преди това.

Ще се правят и проверки на територията на Гърция за спазването на противоепидемичните мерки.

Гърция затегна правилата за влизане в страната от България след сериозното нарастване на случаите на коронавирус у нас. В петък в България бяха отчетени рекордните 330 нови положителни теста. Първоначално влизането в страната беше ограничено само до пункта "Кулата". През другия основен граничен пункт – "Маказа" могат да минават само хора, които имат имоти в Гърция и представят документ за това. Гръцките власти започнаха да правят и масови тестове за коронавирус на влизащите през "Кулата" туристи - основно българи и румънци. Преди това забраниха на сърби да преминават българо-гръцката граница заради бума на заразата в Сърбия.

В петък гръцките власти обявиха, че на "Кулата" за ден са отчетени 29 положителни теста за коронавирус на българи и румънци.

От българското външно министерство обявиха по-късно, че през предстоящите почивни дни се очакват и засилени проверки по пътищата в Гърция.

Засега няма допълнителни мерки спрямо гражданите, влизащи в Гърция през летищата и пристанищата. Към момента изискванията са гражданите, пристигащи със самолет или на отворените за влизане две пристанища Игуменица и Патра, да имат попълнен електронен формуляр, генериращ QR код. На избирателен принцип по преценка на гръцките власти пристигащите подлежат на тестване за коронавирус, допълват от външно министерство.

До влизането в сила на задължителния отрицателен тест за коронавирус за преминаване на гръцката границата при "Кулата", важи досегашният ред - попълнен електронен формуляр, генериращ QR код, засилено тестване за коронавирус на границата на избирателен принцип.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?