В Гърция се очертава трипартийна коалиция

Победителите в изборите се надяват да договорят облекчаване на плана за икономии

Лидерът на Нова Демокрация Андонис Самарас

Трипартийна коалиция, формирана от спечелилата парламентарните избори Нова демокрация, ПАСОК и Демократичната левица, вероятно ще поеме управлението в страната, съобщават гръцките медии във вторник. Те не изключват правителството, оглавено от лидера на Нова демокрация Андонис Самарас, да бъде съставено най-късно в сряда.

Самарас получи вчера по обед от президента Каролос Папуляс проучвателен мандат за сформиране на кабинет. Консервативната партия Нова демокрация стана първа на вота в неделя и ще има 129 места в парламента. Втора се нареди Коалицията на радикалната левица СИРИЗА, следвана от социалистическата ПАСОК с 33-ма депутати, "Независими гърци", "Златна зора", Демократична левица и Гръцката комунистическа партия (ККЕ). Радикалната левица категорично отказа да участва в коалиционно правителство, а лидерът ѝ Алексис Ципрас заяви, че ще бъде в опозиция.

След като получи мандата, Самарас проведе формална среща с Ципрас, а после разговаря с лидера на социалистите Евангелос Венизелос, с когото бяха в коалиция във временното правителство, съставено през ноември 2011 г. и водено от Лукас Пападимис с цел сключване на споразумение с международните кредитори за нови спасителни заеми за Гърция.

Председателят на Нова демокрация разговаря и с лидера на малката Демократична левица Фотис Кувелис, която ще има 17 депутати в 300-местния парламент.

Днес консултациите продължават, като не е изключена и обща среща на трите партии с президента Папуляс.

След среща с Фотис Кувелис тази сутрин лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос заяви, че "Гърция трябва и ще има правителство колкото се може по-скоро" и добави, че е оптимист по въпроса.

Според в. "Катимерини" споразумение между Нова демокрация, ПАСОК и Демократичната левица за правителство, водено от Самарас, може да бъде постигнато най-късно до утре. В. "Врадини" пише, че са останали малко неизяснени въпроси за успешното финализиране на разговорите на Самарас с политическите лидери за формиране на коалиционно правителство. Според в. "Етнос" споразумението за тройна коалиция е близо, като се обсъжда в правителството да участват и политици, и технократи. Изданието посочва, че Самарас иска мандатът на кабинета да е поне две години, Венизелос настоява Демократичната левица да участва с министри в правителството, а Фотис Кувелис иска надеждни лица на ключовите министерски постове.

Търси се кой да заеме "горещия" стол в министерството на финансите, пише в. "Имерисия". Изданието посочва, че приоритет за новото правителство се очаква да е незабавно отпускане на транш от международната финансова помощ, който да бъде използван за покриване на спешните нужди, както и за да бъдат платени задълженията на държавата към компании и доставчици. Новият кабинет вероятно ще поиска удължаване на срока за изпълнение на рестриктивните мерки и реформите, предвидени в спасителния план за Гърция, пише "Имерисия".

Според информация на "Катимерини" Самарас е готов да предложи на международните кредитори Атина да получи две години повече за намаляване на бюджетния дефицит в замяна на ускорено прилагане на приватизационната програма. Новото правителство се надява да започне мандата си със зестра - удължаване на срока за изпълнение на строгите условия на кредитното споразумение с четири години, пише в. "Та неа" и коментира, че вече се чуват призиви в Европа, включително и в Германия, че на Гърция трябва да се даде повече време.

Какво се надява да промени новото правителство на Гърция?

Агенция Ройтерс прави във вторник обзор на основните въпроси, които новото гръцко правителство ще иска да предоговаря с т. нар. "тройка" - Европейският съюз, Международният валутен фонд и Европейската централна банка, за да ограничат  дълбоката рецесия в страната.

Съкращения на разходите

Гърция иска повече време за прилагане на фискалните съкращения от 11,7 милиарда евро за 2013 г. и 2014 г., за да смекчи влиянието им върху бързо затъващата икономика.

Лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас заяви, че те трябва да се разпределят за период от четири години до 2016 г. Лидерът на социалистите Евангелос Венизелос посочи, че страната може и да успее да ги приложи до 2017 г. При сегашните условия на спасителното споразумение Гърция трябва да извърши съкращения, за да свие бюджетния дефицит от 9,3 процента през 2011 г. до 2,1 процента от Брутния вътрешен продукт през 2014 г.

Социални разходи

Самарас заяви, че планира разходен пакет в размер на 650 милиона евро, който да върне най-ниските пенсии до нивото им от 2009 г. и да осигури помощи за фермерите, представителите на правосъдието и многодетните семейства, които са засегнати от съкращенията. Самарас посочи, че е определил нови съкращения, възлизащи на същата сума, за да се компенсират тези разходи.

Самарас също така иска да увеличи помощите за безработни от една на две години, може би със съдействието на европейските фондове. Той иска също помощи за безработни да се отпускат и на самонаети граждани и притежатели на магазини, които са били принудени да приключат с бизнеса си.

Данъците

Нова демокрация иска да намали следващата година корпоративните данъци от сегашните 20 на 15 процента. Партията иска също постепенно намаляване през следващите три години на Данъка добавена стойност от сегашните 23 процента на 19 процента, да намали тавана на данъка върху приходите от 45 на 32 процента и да наложи таван на общите данъчни задължения на домакинствата като процент от приходите.

Прагът на освободените от данък лица ще се увеличава постепенно за период от две години, като от сегашните 5 000 евро ще стане 10 000 евро.

Партията се надява, че ускоряването на икономическия растеж ще помогне за компенсиране на приходите от по-ниски данъци.

Трудовите закони

И Нова демокрация, и ПАСОК искат да подсилят колективните трудови договори и да възстановят по-голямата защита за служителите в един бързо свиващ се трудов пазар.

Социалистите искат стандартите на труд на ЕС да се прилагат и в Гърция.

Консерваторите не искат да има повече намаления на заплатите в частния сектор след тези, които вече са извършени в съответствие със спасителното споразумение.

Намаления на дълга

И Нова демокрация, и ПАСОК искат да компенсират дребните притежатели на облигации, които инвестираха спестяванията си в гръцки облигации и станаха свидетели на това как стойността им падна с около 75 процента като част от преструктурирането на дълга на страната тази година. Заемодателите на Гърция предупреждават да няма специално отношение към определена група притежатели на облигации.

Освобождаване на служители в държавния сектор

Съгласно спасителния план Гърция трябва да намали броя на заетите в държавния си сектор със 150 000 души до 2015 г., главно като наема само по един нов служител на всеки 10, които се пенсионират. Поне 15 000 държавни служители ще бъдат уволнени, след като са прекарали година в т. нар. "трудов резерв", получавайки основна заплата без надбавки.

Нова демокрация иска държавните служители в трудовия резерв да получават основна заплата и социални надбавки за период от три години вместо за една, както предвижда спасителният план.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани