В Гърция ще бъдат уволнени 15 000 чиновници

Парламентът на Гърция прие закон, с който ще бъдат уволнени 15 хиляди държавни служители. Под прицел са преди всичко нарушителите на служебната дисциплина. Две хиляди от тях ще бъдат освободени от длъжност в рамките на следващите два месеца, а останалите - до края на 2014-та година. Решението за уволнение даде повод на синдикатите да обвинят правителството, че не само не се бори с рекордната безработица, но я увеличава допълнително, съобщи БНР.

Въпреки че бе съпроводено с демонстрации пред сградата на парламента, гласуването в пленарната зала не потвърди спекулациите за разнобой в управляващата коалиция на консерватора Андонис Самарас. "За" законопроекта гласуваха 168 от общо 300 депутати. Така бе изпълнено условието за получаване на 8.8 милиарда евро от международните кредитори. 2.8 милиарда могат да бъдат получени още днес след срещата на еврогрупата в Брюксел.

15 до 26 процента намаление на минималната заплата предвижда пакетът от фискални и икономически мерки. Те позволяват и временно наемане на младежи в местната администрация за 427 евро на месец. За над 25-годишните, месечният минимум бе сложен на 490 евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?