В Германия бе показана европейската "smart-home" технология

В Германия бе показана европейската "smart-home" технология
"Smart-home" технология, която дава възможност за контрол на домакинските уреди чрез мобилен телефон или други устройства, е представени на изложение в Германия.

Целта на финансирания от ЕС проект i2home е да облекчи възрастни и обездвижени хора.

Технологията позволява чрез избран от потребителя интерфейс да се контролират отоплението, климатиците, осветлението и др.

Потребителите на технологията са движещата сила на проекта – всички технически решения са базирани на последователно проучване на потребителските нужди и желания, заяви координаторът на проекта Ян Александерсон, цитиран от ББС.

При разработването на технологията е работено с различни групи хора, включително болни от Алцхаймер, хора със силно увредено зрение или напълно незрящи, както и млади хора с увреждания.

Разработката сега официално е приключена и проектът бе демонстриран в германския град Саарбрюкен. Технологията е инсталирана и демонстрирана в направено специално за целта кухненско помещение.

Потребители заявиха, че ако технологията бъде възприета от повече производители, хора в неравностойно положение вече ще могат да пазаруват от нормални магазини и да си избират модерни и стилни уреди.

Внедрената платформа изисква всички уреди в дома да са свързани заедно в мрежа.

Проектът i2home освен това е създал множество интерфейси, които да се използват за контролно устройство.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?