В Германия продължават да обсъждат загадките около мисията на ОССЕ, задържана в Славянск

Задържането на групата наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в източноукраинския град Славянск приключи, но обсъждането на случая едва сега започва, пише във водещото си заглавие днес онлайн изданието на германския вестник "Зюддойче цайтунг".

Под заглавие "Умиротворители под кръстосан огън" изданието се опитва да разсее част от съмненията във връзка със случая, които се обсъждат публично в Германия. "Каква роля играе ОССЕ? Защо наблюдателите са се насочили към Славянск? Защо германският ръководител на групата Аксел Шнайдер беше толкова любезен към своя похитител?", обобщава "Зюддойче цайтунг" въпросите, които през последните дни вълнуват германски медии, но и политици.

Вестникът припомня, че съмненията около истинската цел на мисията в Украйна са започнали заради твърденията на самопровъзгласилият се кмет на Славянск Вячеслав Пономорьов, че наблюдателите всъщност са шпиони на НАТО. За подхранването на загадката изигра роля и изказването на говорителя на ОССЕ Клаус Нойкирх, който заяви непосредствено след задържането на групата, че "технически погледнато, не става дума за сътрудници на ОССЕ".

Почти никой обаче не обърна внимание на последващото обяснение на Нойкирх, че става дума за военни наблюдатели, изпратени в Украйна по молба на Киев въз основа на споразумение с ОССЕ от 2011 г., пише "Зюддойче цайтунг".

Изданието пояснява, че това е била петата подобна мисия на чуждестранни военни наблюдатели в Украйна от края на март насам и целта ѝ е да направят оценка на обстановката след анексирането на Крим от Русия. Първата мисия е била водена от Дания, след това начело на групите наблюдатели са били Полша и Холандия.

Междувременно в Украйна е изпратена следваща група от 9 души под канадско ръководство, в която има експерти от Франция, Молдова, САЩ и Украйна. Изпращането на военни наблюдатели в Украйна е оповестено на уебсайта на ОССЕ под заглавие "Различни форми на ангажимент на ОССЕ в Украйна", посочва "Зюддойче цайтунг".

Да се говори, че наблюдателите са шпиони е безпочвено, подчертава се в публикацията, където се пояснява, че нито един от германците в групата не е свързан с разузнавателните служби, но мисията със сигурност е минала през инструктаж от разузнаването, преди да потегли за Украйна.

"Зюддойче цайтунг" съобщава, че остават неясни причините за насочването на групата към окупирания от сепаратисти Славянск. Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен вече заяви, че ще назначи разследване по въпроса. Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер обаче защити наблюдателите, заявявайки, че те са донесли ценни сведения.

Във връзка с обвиненията, че ръководителят на мисията полк. Аксел Шнайдер се е държал прекалено любезно със своите похитители, "Зюддойче цайтунг" подчертава, че те са отправени само от баварския консервативен депутат Петер Гаувайлер и че неговите коментари са били критикувани от неговите собствени колеги.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?