Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

В Германия се дискутира увеличение на ДДС върху месото

1 коментар
В Германия се дискутира увеличение на ДДС върху месото

"Зелените" в Германия предлагат да се увеличи Данъкът добавена стойност за месото, което да помогне за устойчивото животновъдство и щадящо отношение към животните. Идеята се подкрепя от представители на управляващите християндемократи и социалдемократи.

Предложението е ДДС върху месото да нарасне от сегашните 7% до 19%, както е за повечето стоки, заяви говорителят на "Зелените" по земеделските въпроси Фридрих Остендорф пред в. "Ди Велт" в сряда.

Той каза, че подкрепят премахването на по-ниската ставка, като приходите от повишения ДДС върху месото да се използват за по-хуманно отношение към животните. По думите му няма логика месото да се облага със 7%, а млякото – с 19%.

Идеята се подкрепя от ХДС и СДП. Социалдемократът Райнер Спиеринг коментира, че предложението си струва да бъде обсъдено, но трябва да се има предвид, че подобно увеличение ще засегне на първо място потребителите. От ХДС определиха предложението като "конструктивно", ако целта е да се подобри хуманното отношение към животните.

Крайнолявата партия "Левите" не подкрепя по-висок ДДС върху месото, тъй като мярката щяла да засегне хората с най-ниски доходи. Либерално ориентираната партия на Свободните демократи предупреди, че по този начин ще се попречи на конкурентноспособността на германските продукти.

 

Все още не е ясно дали увеличение на ДДС върху месото ще промени поведението на потребителите. Според експерти 10 процента повишение на цената няма да е достатъчно, за да промени навиците на потребителите, тъй като месото ще си остане както сравнително евтино.

"Зелените" представиха проучване, според което животновъдният сектор е отговорен за около 14.5% от глобалните парникови емисии, тъй като кравите произвеждат метан, а процесът на производство [nL8N1282RI] е сравним с директните изхвърляния от колите, самолетите, корабите и други видове транспорт, предаде Ройтрес.

Пред първата половина на 2019 г. в Германия са заклани 29.4 милиона прасета, крави, кози и коне, по данни на Федералната статистическа служба.

Като се включи и пилешкото, общото количество на произведеното месо е 3.9 милиона тона. На първо място е свинското, което е основна съставка в различен вид колбаси, които са особено популярни в Германия.

На теория, поскъпването на месото може да намали тези количества, тъй като някои хора ще ограничат консумацията, за да пестят пари.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. dimitardi100
    #1

    Браво ! По малко качествено месо и рядко, прави човека по-чист и по-силен!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.