В Германия се обмисля мълчаливо съгласие при даряване на органи

В Германия се обмисля мълчаливо съгласие при даряване на органи

Германският министър на здравеопазването представи многопартийна инициатива за въвеждане на подразбиращо се съгласие за даряване на органи - предложение, което има и опоненти, според които то поставя етичен проблем и продизвиква опасения от задължително донорство, предаде Франс прес.

Текстът, внесен от консервативния министър Йенс Шпан, социалдемократите и членовете на крайната левица (Левите), гласи, че германците ще се смятат за донори в случай на мозъчна смърт, освен ако не са се вписали в регистър за отказ или не са уведомили за близките си, че са против.

Макар според Шпан над 80 процента от германците да смятат, че даряването на органи е необходимо, реалността е, че през 2017 г. ефективните донорства са спаднали до най-ниското си ниво в историята и е имало по-малко от 800 трансплантации. През 2018 г. те са били 955, при 10 000 чакащи пациенти.
Във Франция, където мълчаливото или подразбиращо се съгласие е норма, миналата година са извършени 5781 трансплантации.

"Това е много важен аргумент, за да кажем, че утре всеки от нас може да има нужда от донорство на орган", подчертава министърът от консервативния ХДС на канцлера Ангела Меркел.

"Дори и днес три човешки същества ще умрат, защото не можахме да намерим орган за тях", подчерта депутатът от Левите Петра Зитте.

Всяка година около 2000 пациенти във ФРГ умират, чакайки за присаждане на орган. Част от политическата класа остава против принципа за мълчаливото съгласие, тъй като го разглежда като посегателството срещу свободата да се разпореждаш с тялото си и представлява етичен проблем.

"Никой няма да бъде принуждаван към нищо, но с този закон ще накараме хората да мислят по тема, която обществото за съжаление пренебрегва", казва депутатът от баварската десница ХСС Георг Нюслайн.

"Ще има дебат, полемика, която ще излезе извън парламентарните групи", призна той.

В политическото семейство на консерваторите темата предизвиква разделение. Депутатът от ХСС Щефан Пилзингер се страхува, че човешките същества ще се превърнат в "складове за резервни части".

Понастоящем единствено лицата, вписани в съответния регистър, се смятат за донори на органи. В регистъра е записано около една трета от населението.
За новата система ще бъдат уведомявани всички граждани, навършили 16 години, а хора със специални потребности, които не осъзнават смисъла на даване на съгласие, няма да стават донори, посочва Асошиейтед прес.

Министър Шпан посочи, че 20 от 28-те държави в ЕС има подобна система. 

Споделяне

Още от Европа