В Германия търсят статисти с руски за учения на НАТО

Ще се плаща по около 120 евро на ден

Сн. Архив

Германска агенция набира статисти, говорещи руски език, за учения на американската армия. В продължение на две седмици те ще са част от учения в Бавария, показва обява, публикувана от компанията Optronic HR.

"Актьорите" трябва да знаят преди всичко английски и немски, но кандидати с руски, полски и чешки ще имат голямо предимство.

По-надолу в същата обява обаче пише, че е нужно добро владеене на руски и основно на английски. По време на учението на баварския полигон Хоенфелс те ще представляват "цивилно население в райони на кризи".

На всеки ще бъде дадена роля – например магазинер, овчар или кмет на село в Афганистан - които от време на време влизат във взаимодействие с американските сили. Ще трябва да носят и инфрачервени датчици, за да може въз основа на попаденията с учебно оръжие да се определи предполагаемият брой на цивилните жертви.

Обявата подробно описва естеството на задачата. Статистите ще живеят и спят на двуетажни легла във войнишки помещения или в къщи и палатки на полигона, където ще има десет специално изградени "села" с между 30 и 100 "жители". Ученията ще продължат две седмици, като за един работен ден участниците в тях ще получават от 88.40 до 120 евро.

Наетите ще могат да напускат района само и единствено, ако се наложи спешно да отидат в болница. Условията, в които ще живеят, няма да са съвсем полеви – освен вода, отопление и електричество ще имат отделни бани и тоалетни за мъже и жени – но не са и хотелски, защото ще се задължават сами да почистват помещенията.

Освен това ще стават в 5 часа. Закуската е в 6 часа, а маневрите ще започват час по-късно. От съображения за сигурност няма да могат да вземат телефони и компютри на полигона. Забранен е и алкохолът, за чиято употреба стриктно ще проверява с дрегери военната полиция, се казва в обявата.

През март на полигона Хоенфелс се проведоха ученията на НАТО "Съюзнически дух VI", в които участваха близо 3000 военнослужещи от 12 страни от Алианса, като над половината бяха американци.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?