В Германия започна голям процес срещу неонацисти

Най-големият процес срещу неонацисти в Германия от десетилетия насам започна при изключителни мерки за сигурност, като петимата обвиняеми за първи път се появиха публично след арестуването им преди повече от година, съобщи Асошиейтед прес.

Главната обвиняема е Беате Чепе, 38-годишна, за която се предполага, че е участвала в убийството на осем турци, един грък и германска полицайка в периода между 2000 и 2007 година.

Ако бъде призната за виновна, я заплашва доживотен затвор. Тя е обвинена също в съучастие в поне два бомбени атентата и 15 банкови обира, извършени от нейните съучастници Уве Мундлос и Уве Бьонхарт, които сложиха край на живота си през ноември 2011 година.

Процесът в Мюнхен срещу неонацистката Беате Чепе беше прекъснат за кратко малко след откриването му в понеделник , тъй като нейните адвокати оспориха неутралността на председателстващия съдия.

Съдия Манфред Гьоцл не коментира молбата на адвоката на Чепе, Волфганг Щал, нито как съдът ще процедира с нея. Адвокатът на Чепе оспори безпристрастността на съдията, понеже адвокатите от защитата бяха претърсени за оръжие на влизане в съда, но не и прокурорите.

В разрез с общоприетата практика, съдът разреши лицето на Чепе да бъде заснето, докато влизаше в съда, преди тя да обърне гръб на камерите. Адвокатите ѝ бяха предупредили, че тя ще запази мълчание през цялото време на процеса. Съгласно закона, не се налага преди края на процеса тя да отговори дали се признава за виновна или не, макар че според защитата тя ще отхвърли обвиненията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?