В "Главболгарстрой" разработили два проекта за детската болница, не се отказват да я строят

В "Главболгарстрой" разработили два проекта за детската болница, не се отказват да я строят

Два проекта за сграда на Националната детска болница представи във вторник Консорциумът ДЗЗД "Детско здраве" с фирми от групата на "Главболгарстрой". Консорциумът спечели обществената поръчка и има договор с Министерството на здравеопазването за реконструкция на съществуваща недовършена сграда в двора на Медицинска академия. Преди две седмици обаче министърът на регионалното развитие Виолета Комитова каза, че ще издаде виза за проучване и проектиране на чисто нова сграда на детска болница на отреденото място в двора на Медицинска академия. Освен това тя посочи, че няма как при действащия подробен устройствен план, който е със статута на закон, да се дострои и завърши старият строеж, който е бил предвиден за събаряне и на негово място е планирано да се изгради нова сграда с височина 20 метра.

От "Главболгарстрой" обясниха във вторник, че двата нови проекта предвиждат събаряне на съществуващата конструкция и използване на фундамента на старата сграда. Всичко нагоре ще се изгради наново, съгласно функционалното разпределение и строителните норми, обясни инженер Николай Дончев, който представлява консорциума.

Предвижда се сградата да е висока 5-6 етажа. Между 7 и 8 месеца ще отнеме събарянето на старата конструкция, а сградата трябва да бъде завършена за 42 месеца.

Двата проекта са идентични като функционална схема, разпределение на помещенията, различават се като фасади, като идеята на консорциума е те да бъдат подложени на обществено обсъждане. Оттам признават, че представянето на проектите е закъсняло, но се оправдаха, че са чакали решение на МРРБ, което вероятно се е забавило заради изборите.

От "Главболгарстрой" казаха, че са останали изненадани от решението на министъра на регионалното развитие Виолета Комитова да издаде виза за нов строеж.

Според изпълнителният директор на "Главболгарстрой" Мая Пенчева това е било продиктувано от някакъв натиск след срещата с протестиращите, които искат рестартиране на целия проект и прекратяване на договора с консорциума.

На пресконференцията присъстваха и представители на национална гражданска инициатива "За истинска детска болница", които попитаха как с договор за реконструкция консорциумът ще построи нова сграда. Този договор е невалиден и самият министър на регионалното развитие го каза, може да се направи нова детска болница, но реконструкция на старото скеле е невъзможно в рамките на този договор, заяви Георги Богданов, изпълнителен директор на "Национална мрежа за децата" и част от гражданската инициатива.

"Притеснява ни цялостния процес на реализация на тази поръчка, която е очевидно сбъркана с обявяването на обществената поръчка за построяване на детска болница, коментира Богданов. "Ясно и категорично казваме от самото начало, че трябва да има анализ на нуждите. Никой, нито Министерството на здравеопазването, нито впоследствие изпълнителите, работят по анализ на нуждите - колко деца, какви болести, какви педиатри, какви медицински сестри са необходими, за да се покрият нуждите на национално ниво", каза още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?