В градините се върнаха по-малко деца от очакваното

Забавачките в големите градове вече работят, в София едва 14% от родителите решиха да ги ползват

Сн. БГНЕС

Повечето детски градини в големите общини отвориха отново във вторник, 26 май. Децата, които се върнаха на забавачка, обаче бяха по-малко от очакваното.

В столицата едва половината от родителите, обявили предварително, че ще ползват услугите на забавачките, заведоха децата си на градина. Първоначално се очакваше тази седмица да посещават около една пета от децата. В други големи градове посещаемостта беше около 30 на сто.

Властите обявиха, че детските градини могат да работят от 22 май, но препоръчаха на родителите, ако могат, да задържат децата си вкъщи. В същото време бяха въведени нови правила за забавачките, които да минимизират риска от разпространение на зарази. Заради мерките за дезинфекция и следене на здравословното състояние на децата някои градини са с променено работно време.

Училищата в страната остават затворени, а учениците учат дистанционно. Обяснението на властите да отворят градините, но не и училищата е, че образованието е задължително, а ходенето на детска градина е пожелание. Възобновяването на присъствените занятия за учениците ще означава струпване на много хора на едно място. При градините се разчита на това, че не всички родители ще пуснат децата си. 

14% от записаните отидоха на градина в София

По данни на Столичната община в първия ден от отварянето на градините са приети 6348 деца. В яслите са отишли 489 деца. Това прави около 14% от записаните в градините и 25 на сто от децата в яслите. Очакваше се посещаемостта да е около 25 на сто за градините, а в яслите да се върнат около половината деца.

От днес в София работят 173 детски градини и 24 самостоятелни ясли.

Няколко забавачки не отвориха заради липса на желаещи да ги посещават. Други 7 градини пък са в ремонт – основно в район "Студентски", и ще отворят през юни.

Около 30% посещаемост в Пловдив, Бургас и Варна

Подобна ниска посещаемост отчетоха и в другите големи градове.

В Пловдив капацитетът на повечето групи в отворилите във вторник 49 градини и 16 ясли беше зает на около 30 на сто, предаде БНТ. Тази седмица детските градини и ясли в Пловдив се очаква да приемат 3800 деца.

Според предварително проучване, направено от общината преди няколко седмици, 80 на сто от родителите искаха незабавно отваряне на забавачките, а около 60% от тях заявиха, че от това пряко зависи връщането им на работа.

Само три градини в Пловдив не отвориха врати. В две от тях вървят планови ремонти, а в третата има голяма ВиК авария. Веднага след отстраняването ѝ, детското заведение ще възобнови приема.

В Бургас предварителните допитвания да родителите показваха, че около половината от тях ще заведат децата си на градина тази седмица. В първия ден на отварянето на забавачките обаче се оказа, че посещаемостта е около 30 на сто.

Във Варна също в първия ден на отваряне на градините там са се върнали около 30 на сто от децата или 3680 от общо 12 111 записани, съобщиха от общината.

Извънредни правила

Навсякъде децата се приемаха с предварително попълнена декларация за информирано съгласие от родителите, в която се посочва, че не са болни, не са контактували със заразно болен и родителят се съгласява с новите условия на работа на градините.

Ако това е възможно, децата от различните групи влизаха от отделни входове на градината. Преди да бъдат приети, изчакваха реда си с родителите си навън, тъй като възрастните не се допускат в сградата. Температурата на всички малчугани се измерваше предварително, но това не е задължително да се прави в следващите дни, в които детето е на градина.

Не трябва да се смесват децата, както и учителите и помощният персонал от отделните групи.

Персоналът на детските заведения е оборудван с маски и/или шлемове. На места са правени тестове за коронавирус на всички или част от работещите в общинските градини. В Бургас изследванията на всички 1151 заети в забавачките били отрицателни.

Според правилата, издадени от властите, помещенията в градините трябва да се дезинфекцират четири пъти дневно. Трябва да се почистват и играчките и пейките на двора, а децата да изкарват навън колкото се може повече време.

Заради променената организация за приемане на децата и нуждата от допълнително почистване и спазване на дистанция доста градини работят с различно работно време. В Бургас например децата трябва да бъдат взети от родителите си най-късно в 18 часа.

В София приемното време в някои градини е от по-късно сутрин, за да се направи дезинфекция на помещенията. На други места има график за воденето на децата от всяка отделна група.

Споделяне

Още по темата

Още от България