В Хага започна първият процес срещу косовски албанци

Международният съд за военни престъпления в Хага даде ход на първия процес срещу косовски албанци, обвинени във военни престъпления в Косово през 1998 - 1999 г.

Тримата бивши членове на вече разформированата Армия за освобождение на Косово - Фатмир Лимай, Харадин Бала и Исак Муслиу, са обвинени в убийства и измъчване на цивилни сърби и албанци в лагер на армията в централно Косово.

Председателстващият съдия отхвърли искане на защитата за отлагане на процеса с три седмици заради твърдения за сплашване на свидетели.

Един косовски албанец, обвинен в сплашване и даване на подкуп на хора, очакващи се да свидетелстват, вече се яви пред съда.

Според обвинителния акт членове на АОК, командвани от Лимай, са арестували 35 сръбски и албански цивилни граждани, държейки ги затворници в лагера на косовските албански бунтовници Лапушник през 1998 година.

Лимай, Бала и Муслиу са съдействали за създаването и поддържането на нечовешки условия в лагера и са участвали в актове на мъчение и жестоки телесни наказания на задържаните.

Исак Муслиу е бивш надзирател в Лапушник. Той е обвинен, че е участвал в убийството на четирима затворници през юли 1998 година.

Харадин Бала е обвинен, че е участвал в екзекутирането на 11 задържани през юли 1998 г., когато сръбските сили завземали района на Лапушник.

При първоначалното си явяване пред съда тримата не се признаха за виновни.

Арестът на Лимай, Бала и Муслиу в началото на 2003 година предизвика протести сред албанците в Косово, за които тримата за борци за свобода срещу режима на Милошевич.

Според някои наблюдатели процесът срещу тримата косовски албанци може да помогне за това, сърбите да се убедят в безпристрастността на трибунала в Хага, където обикновено биват съдени сърби за военни престъпления в Косово, отбелязва Ройтерс.

Главният прокурор на трибунала в Хага Карла дел Понте възнамерява да оповести втори обвинителен акт срещу бивши членове на Армията за освобождение на Косово до края на годината.

Според Дел Понте е много трудно да бъдат внесени обвинителни актове срещу косовски албанци, защото свидетелите ги е страх да дават показания.

Косово официално е част от Сърбия и Черна гора, но се управлява от мисията на ООН и ръководените от НАТО сили КФОР от средата на 1999 г., когато въздушните удари на НАТО сложиха край на въоръжения конфликт между сръбските сили и етническите албански бунтовници, борещи се за независимост на областта.

Сегашните временни институции на Косово имат ограничени правомощия и са под контрола на представителите на ООН.

Още от Балкани

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?