В. “Ханделсблат”: Българската опозиция с право избра здравеопазването за вот на недоверие към кабинета

Беше ясно, че внесеният наскоро от опозицията в българския парламент вот на недоверие срещу правителството няма да успее, но основанията за вота - кризата в здравеопазването - бяха добре избрани, пише в броя си от четвъртък германският вестник "Ханделсблат", цитиран от БТА.

Българското здравеопазване е прекалено мащабно, слабо ефективно и твърде скъпо, посочва водещият икономически всекидневник. Тъй като държавното здравно осигуряване покрива едва 50 процента от разходите на болниците, държавата трябва да отпуска допълнителни субсидии и корупцията процъфтява, като множество медицински услуги биват заплащани на ръка, добавя той.

Все пак в България се води обществен дебат за необходими реформи, а до края на годината се очаква правителството да представи национална здравна стратегия, пише "Ханделсблат".

Според него страната ни, която е сред най-бедните в Европейския съюз, е изправена пред голяма дилема. От една страна България иска да се отвори икономически към Запада, което изисква инвестиции в инфраструктурата, в науката и образованието; от друга страна социалната система се нуждае от коренни реформи, които също струват пари. Двете неща не трябва да натоварват твърде много държавния бюджет, за да не се разпадне макроикономическата стабилност, сочи изданието.

Споделяне

Още от Европа