В. "Ханделсблат": България е следващ кандидат за държавен банкрут

Кризата разкри огромните дефицити в източноевропейските страни, но експертите не са напълно изненадани от окаяното състояние на икономиките им. Рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" предупреди още през април миналата година, че Източна Европа е податлива на кризи и че там ще възникнат трудности вследствие на прекомерното задлъжняване. Това се казва обширен коментар, поместен в германския вестник "Ханделсблат", цитиран от радио "Дойче Веле".

Тогава се споменаваха най-вече страни като Румъния и Латвия. Наред с Унгария те вече получиха финансови помощи от МВФ, Световната банка и ЕС в размер на милиарди евро, продължава изданието.

Причина за кризата в Източна Европа – дефицитът на платежния баланс

Според икономически експерт от Източноевропейския институт на Свободния университет в Берлин причина за кризата е натрупаният огромен дефицит на платежния баланс в тези страни. България има един от най-високите в региона дефицити – 24.5% от БВП. По-лоши са само данните за Черна гора - с близо 27%. За сравнение - в страните от еврозоната този показател средно е 0.6%.

Освен намалелият износ, причина за кризата е и неимоверно бързо повишилото се задлъжняване на домакинствата. Между 2002 и 2007 година то е нараствало средно с 44% на година. Държавите не са съвсем без вина за настоящата ситуация, смятат експертите. Според данни на Виенския институт за сравнителни международни анализи външните задължения на България нарастват постоянно и в момента са 112% от БВП. Така някои икономисти стигат до прогнозата, че България е "следващата кандидатка за държавен банкрут", посочва вестник "Ханделсблат".

Кризата на Изток може бързо да се прехвърли в Западна Европа. 70 процента от банковото дело в Източна Европа е в ръцете на западни финансови институти. Те подклаждаха не само вътрешното потребление, но и строителството чрез раздаването на кредити в региона. Същевременно източноевропейците попаднаха и в друг капан - потребителите получаваха изгодни кредити в евро, долари или швейцарски франкове.

Ограничени възможности за маневри на България

Според изданието България няма възможност за маневри. Обезценяването на собствената им валута докара домакинствата в страни като България и Румъния дотам да внасят около 20 процента от приходите си за обслужване на лихвите по кредитите и за погасяването на самите кредити. България, чиято валута е вързана за еврото, почти няма възможност за маневри.

Някои страни вече предприемат мерки - в Украйна премиерът Тимошенко заяви, че намалява заплатата си наполовина, което разбира се бе отразено много ефикасно от медиите в страната. Сърбия намали министерските постове от 25 на 15 под натиска на МВФ, който в замяна ще отпусне финансова помощ за пострадалата икономика.

В настоящата ситуация има и лъч на надежда - България очаква и в бъдеще излишък в бюджета, а за последното тримесечие на 2008 година Хърватия успява изненадващо да регистрира растеж от 0,2 процента.

Без външна помощ, отсича финансовият министър Орешарски

На фона на предупрежденията за очаквано влошаване на положението в България и идеите за сключване на предпазно споразумение с МВФ, финансовият министър Пламен Орешарски още веднъж отхвърли тази възможност. Във вторник той коментира, че не смята за нужно подписването на такова споразумение с МВФ, първо, защото не е необходимо на страната, и второ, защото такава мярка не може да се предприема в навечерието на избори. Според него не е коректно следващо правителство да е натоварено с договореност, подписана от предишното.

Като неспособно да се справи с кризата определи правителството и лидерът на СДС Мартин Димитров. Той посъветва то да бъде отпратено на почивка в Хисаря или на друго място, но повече да не пречи.

Споделяне

Още от Бизнес