В Хърватия се провежда референдум срещу хомосексуалните бракове

Тази неделя в Хърватия се провежда референдум за включване в конституцията на дефиниция на брака като съюз между мъж и жена, който бе подкрепен от консервативната опозиция и католическата църква, съобщиха световните агенции.

Хърватите са призовани да отговорят на следния въпрос: "Подкрепяте ли положение, постановяващо, че бракът е съюз между мъж и жена, трябва да бъде включено в конституцията на Република Хърватия?".

Референдумът бе обявен по искане на колектив, обединен под мотото "В името на семейството", който събра под петиция над 700 000 подписа сред граждани, настояващи бракът да бъде определен в конституцията като "съюз между мъж и жена".

Свикването на референдума предизвика оживен дебат в страната между групи, подкрепяни от католическата църква, желаещи проямана на конституцията, за да се забранят хомосексуалните бракове, и активисти за защита на правата на хомосексуалистите, които осъдиха това като дискриминационна мярка.

Според анкета, оповестена в събота от националната телевизия ХРТ, 59 процента от хърватите, които са решили да участват в референдума, ще гласуват за, а 31 процента - против определянето на брака като съюз между мъж и жена.

Това ще бъде първият референдум, организиран по инициатива на граждани в Хърватия, която се присъедини към ЕС през юли. Няма праг за валидност на референдума, така че неговите резултати ще бъдат задължителни.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?