В "HelpKarma" си раздавали заплати по над 20 000 лв. от парите за дарения

Прокуратурата се самосезира по разследване на бТВ за платформата за благотворителност

Кадър от разследването на бТВ със собственика на "HelpKarma" Константин Кръстев и техническия директор Славчо Славчев.

Служители на благотворителната фондация "HelpKarma", която има едни от най-успешните кампании за лечение на деца и възрастни с тежки заболявания, са взимали заплати от по около 20 000 лв. - 30 000 лв. на месец в отделни периоди през 2018 г. и 2019 г., става ясно от разследване на бТВ, излъчено в предаването "Тази сутрин".

По-късно в петък бе съобщено, че прокуратурата се е самосезирала по случая.

Фондация "HelpKarma" е създадена в обществена полза през лятото на 2017 г. и за около 2-3 години, откакто работи, е събрала за дарения около 21 млн. лв. по информация на управителя ѝ Константин Кръстев. От тази сума за благотворителни каузи са отишли 13.5 млн. лв., а 5.2 млн. лв. са налични по сметките на фондацията. Останалите пари са за издръжка, основно за заплати на персонала. 

Кампаниите на "HelpKarma" са доста по-успешни в сравнение с тези на други организации от гледна точка на факта, че за броени часове или дни се събират огромни суми за лечение на конкретни хора. Например за 8 часа дарители са събрали над 500 000 лв. за спешна трансплантация на черен дроб на бебенцето Анди, съобщава бТВ. За две седмици пък са получени над 220 000 лв. за животоспасяваща операция на 28-годишния Влади от Бургас. За над месец и половина са събрани над 700 000 лв. за лечение на бащата на три деца Ангел. За помощ на българското здравеопазване в борбата срещу Covid-19 пък са събрани над 640 000 лв.

За издръжката си платформата удържа процент от всяко дарение, който в миналото (например през февруари 2018 г.) е бил 6.5%, а сега е 5%. На сайта си обаче фондацията е изписала, че събира "0% такса за платформата".

Пред бТВ Константин Кръстев посочва, че във фондацията работят 17 души. Средната заплата в ИТ отдела на компанията е била 3900 лв. през 2018 г., 4824 лв. през 2019 г., а тази година е паднала до 1213 лв. по данни на организацията.

Техническият директор Славчо Славчев обаче получава доста по-големи суми – средно 28 000 лв. на месец, твърди бТВ. Самият Славчев посочва пред камерата, че не си спомня точно каква заплата е взимал през годините, но признава да е получавал 19 000 лв. на месец. По данни на бТВ първоначално заплатата на директора е била 22 000 лв., после стигнала 50 000 лв., след това паднала до 26 000 лв. и след средата на 2019 г. отново е нараснала до 40 000 лв., като за декември 2019 г. имало данни, че стигала до около 80 000 лв. на месец.

Управителят Константин Кръстев, който твърди, че работи без заплата, пък признава, че поради технически проблем с плащанията по сметката му са били преведени 312 000 лв., които той впоследствие върнал.

През 2019 г. пък директорът Слави Славчев си отпуснал личен заем от фондацията в размер на 51 000 лв. за покупка на апартамент, които вече е върнал с лихвите.

"HelpKarma": Ще коментираме в понеделник

Все още няма официален коментар от фондацията по повод изнесените данни. Пред Mediapool управителят на фондацията Константин Кръстев заяви, че тя ще представи официалната си позиция по случая в понеделник, след като се запознае с разширената версия на разследването, която ще бъде излъчена в събота.

Прокуратурата се самосезира

Софийска районна прокуратура се е самосезирала по разследването на бТВ, съобщиха от институцията. Не е ясно обаче какво точно престъпление ще се разследва.

"По случая е възложена проверка, в хода на която ще се установи налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер и по кой текст от Наказателния кодекс", казаха от районната прокуратура.

Търговският регистър: Кръстев се е занимавал с бързи кредити и колекторски услуги

Според официалния отчет за дейността на фондацията за 2019 г., публикуван в Търговския регистър, в нея са назначени 13 лица на пълно работно време, а средносписъчният състав е 12 души.

Приходите от дарения през 2019 г. според отчета са били 5 млн. лв., а за 2018 г. - 1.8 млн. лв.

Преди години Константин Кръстев работеше в сферата на финансите. Той бе изпълнителен директор и акционер в компанията за бързи кредити "Кредисимо", а също така участваше в управлението на колекторската агенция "Глобекс колект".  

Георги Кадиев: Има несъответствия при осигуровките

Бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев коментира в профила си във Фейсбук, че има разминаване между данните от репортажа и официалните финансови отчети в Търговския регистър. Например в отчетите се говори от постъпления в размер на под 7 млн. лв. за трите години, откакто съществува "HelpKarma", докато пред бТВ фондацията говори за 21 млн. лв.

Кадиев посочва още, че има несъответствия в данните за осигуровките. За 2018 г. например са отчетени разходи за осигуровки на фондацията в размер на 6 000 лв., а през 2019 г. - на 34 000 лв. при разходи за заплати на персонала съответно 208 000 и 679 000 лв. Според бившия зам.-министър на финансите тези суми за осигуровки са крайно недостатъчни. 

"Всичко това ме навежда на една обичайна осигурителна измама в нашите фирми: всички пари се получават от едно лице, в случая Славчо, той се осигурява на максимален праг и раздава парите в кеш на останалите. Това обяснява и защо на Славчо със средна заплата от 28 хил. лв. му е трябвал заем от някакви мижави 50 хил. лв. Това става и със знанието на собственика, разбира се, и най-вероятно и той е взимал от тези пари. Иначе работи "без заплата", както сам каза", допуска Кадиев. 

Споделяне

Още по темата

Още от България