В ход е операция "Мутрите" – не срещу олигарси, а срещу силоваци

В ход е операция "Мутрите" – не срещу олигарси, а срещу силоваци
Вътрешният министър Цветан Цветанов обяви във вторник, че в цялата страна се провежда операция "Мутрите". Той уточни при посещението си във Варна, че операцията не е насочена срещу олигарсите, а срещу хора с брутални действия, които търсят начини да монополизират и да се облагодетелстват от определен вид престъпна дейност.

"Това са хора, които използват всякаква форма със силовите си качества да стресират и да притесняват хората и да извличат печалби от тях", каза Цветанов.

Той не даде повече информация по поредната операция, която бе анонсирана преди два дни.

Във вторник вечерта стана известно, че се провежда специализирана полицейска операция и в Кюстендил, насочена срещу контрабандата с акцизни стоки.

Според Цветанов операция "Медузите" във Варна, при която преди около месец бе арестуван и шефът на общинския съвет и член на ръководството на БСП Борислав Гуцанов, се развива нормално.

По думите на министъра аналогичен е подходът и в другите общини в страната. Дали ще има трети етап на "Медузите" зависи от развитието на разследването, каза Цветанов.

Той не се ангажира с прогноза ще има ли операция “Медузите 3”, но подчерта, че през минали години правителствата и парламента са създали добри условия за легализирането на част от изпраните средства чрез влагането им в туризма.

"Защото ако имахме една адекватна правоохранителна и правораздавателна система още от началото на демокрацията, смятам, че мутрите нямаше да прераснат в тези, които са -  с бели якички днес, доказани бизнесмени."

По повод идеята за създаване на специализирани съдилища той коментира, че много български експерти я подкрепят. По думите му положително гледат на идеята и западните партньори на страната ни. Според министъра проблемът със създаването на този вид съдилища ще се реши съвсем скоро законодателно.

Министър Цветанов каза още, че през летния сезон МВР ще направи всичко възможно туристите по Северното Черноморие да се чувстват спокойни и сигурни и дребната престъпност да бъде сведена до минимум. Той допълни, че вече се разработва план за видеонаблюдение в морската столица, което допълнително ще улесни работата на полицаите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?