В ход е процедура за избор на нов шеф на НЗОК

Депутатите имат 5 дни да внесат предложенията си в НС

В ход е процедура за избор на нов шеф на НЗОК

Парламентът откри в сряда процедура за избор на нов управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Мандатът на настоящия управител д-р Дечо Дечев изтича на 12 март, като той е третият шеф на НЗОК в рамките на само един мандат. Управителят на НЗОК се избира от Народното събрание за срок от 5 години. От 12 март 2015 досега фондът се управляваше последователно от Глинка Комитов, Камен Плочев и Дечо Дечев – и тримата излъчени от ГЕРБ и в последствие със снето политическо доверие.

След като влезе в конфликт с ръководството на МЗ и депутатите в началото на годината настоящият управител Дечо Дечев даде да се разбере, че няма да бъде предложен за нов мандат. Заради голямото текучество на поста, ограничените правомощия и намесата на държавата през квотата ѝ в надзорния съвет на институцията кандидатите за длъжността не са много и с всяка изминала година изборът е все по-труден.

Парламентарните групи имат пет дни – до 18 часа в понеделник, за да номинират кандидати за управител на НЗОК. Предложенията за кандидат за управител трябва да са придружени с писмени мотиви, които аргументират добрата професионална репутация на кандидата. Кандидатите ще бъдат проверявани за принадлежност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Изслушването на допуснатите кандидати ще е публично и ще се проведе в открито заседание на Комисията по здравеопазването, а изборът ще стане в пленарна зала.

Предвидено е заседанието, в което се провежда избор на управител на Националната здравноосигурителна каса, да се излъчва в реално време в интернет страницата на Народното събрание.

Изборът трябва да е факт до 12 март, но по принцип законът допуска при изтичане на мандата действащият управител да продължи да изпълнява функциите си до избирането на нов.  

Споделяне

Още по темата

Още от България