В ход е стабилизиране на имотния сектор у нас

В ход е процес на стабилизиране на цените на жилищата, заяви Кристофор Павлов - главен икономист на "Уникредит Булбанк" по време на конференция за недвижими имоти в четвъртък.

Той отбеляза, че през последните две тримесечия има забавяне на спада на цените на жилищата. Според него е възможно стойностите да продължат да се понижават още няколко, до три тримесечия, но с по-малък темп.

По негови прогнози икономиката на страната ще излезе от рецесия от края на следващата или началото на 2011 г., като индустрията ще стори това по-рано от другите отрасли – през първата половина на 2010 г.

Павлов каза, че в бъдеще икономиката на страната ще може да разчита повече на износа и по-малко на потребителските разходи и на инвестициите.

Секторът на недвижимите имоти в България беше един от тези, които даваха най-ясни признаци на прегряване преди кризата.

"В ход е бързо ребалансиране, което благодарение на това, че е бързо, ще е и по-безболезнено", каза Павлов.

България има уникалния шанс да е в състояние да се свалят цените на имотите много, като същевременно строителните предприемачи останат на печалба, заяви главният архителт на София Петър Диков, цитиран от Инвестор.бг. Според него маржът е достатъчно голям, за да се свалят цените, "просто вече няма да е 150%, а 15%".

Проблемът с плавните малки понижения на цените е, че не са достатъчни за съживяването на пазара, защото очакванията на купувачите са същите и те заемат изчаквателна позиция, обясни той.

Следващата година ще е решаваща за развитието на пазара на имоти, смята Диков. "Ако някой си прави илюзии, че ще оцелее поединично, много бърка", заяви той.

Според арх. Атанас Панов, председател на сдружението на архитекти Societas Urbanum, не е вярно, че маржът на печалба на строителните компании е бил прекалено голям.

Ако цената е 900-1000 евро/кв. м, 200-300 евро са за земя (в София), 500 – за проектиране и строителство, а от останалите 200 евро също има разходи, обясни Панов. Проблеми има там, където земята е спекулативно скъпа, посочи Панов.

Споделяне

Още от Имоти

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?