В Холандия 99% процента от бюджетите на службите са прозрачни

Спазването на Европейската конвенция за правата на човека е отправна цел в практиката на специалните служби, заяви Тео ван Доел, бивш член на холандската комисия по отбраната, пред участниците в семинара за парламентарен контрол над специалните ни служби Сред механизмите за контрол над холандските служби, Доел посочи независимата комисия, наблюдаваща законността на действията на разузнавателните служби, както и постоянна комисия към парламента. Годишните бюджети на службите са 99% прозрачни и се обсъждат в парламента. Единствено малка част от информацията, отнасяща се до тайните действия, е конфеденциална и достъп до нея може да поиска само парламентарната комисия. Всеки гражданин има право да се оплаче от действията на службите пред омбудсмана, който също има достъп до годишния отчет на службите.

Необходимо е постигане на баланс между правомощията на спецслужбите и защитата правата на гражданите, заяви Доел с уточнението, че в Холандия акцентът е защитата на човешките и гражданските права.

Ако България иска да осъществи реформата в специалните служби според стандартите на ЕС, то тя трябва да е в пълно съзвучие с Европейската конвенция, категоричен бе Доел. Той посочи като пример използването на специални разузнавателни средства в Холандия, където службите са задължени да уведомят разследваното лице след приключване на разузнавателната акция.

За повишаване на прозрачността, Доел посочи задължаването на службите да представят годишни доклади, информиращи какво и как е било свършено от службите. Докладите трябва да са обществено достояние. В Холандия тези доклади се предоставят на пресата и електронните медии, а директорът на службата дава пресконференция. Парламентът може да инициира дебат по доклада.

Холандският закон за спецслужбите включва и резолюция, която предвижда възможност за ревизиране на закона след 3 години. В този срок, правителството е длъжно да представи доклад, който установява дали законът се прилага, дали е адекватен и дали са необходими промени и подобрения на нормативната уредба.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?