В "хранителната война" между Беларус и Русия се включва Централната банка

В "хранителната война" между Беларус и Русия се включва Централната банка

"Хранителната война" между Беларус и Русия, недоволна от беларуския реекспорт на храни, забранени за внос в Русия, предизвика нов скандал. Федералните митници разкриха огромна мрежа от доставчици на забранени хранителни продукти и с помощта на руската Централна банка смятат да им вгорчат живота, пише в. "РБК", цитиран от Би Би Си.

През 2014 г., в отговор на ограничителните мерки на Запада, Москва забрани вноса на редица хранителни продукти от много западни страни. Руски официални лица заявяват, че контрасанкциите съдействат за развитието на аграрния сектор в страната.

Митниците са преброили 29 руски компании нарушителки - основни продавачи на забранени за внос храни, посочва източник на "РБК". Повечето са регистрирани след 2014 г., главно от беларуски граждани, с основен предмет на дейност доставка на хранителни стоки. Почти всички имат сертификати за внос на плодове и зеленчуци, морски дарове и други.

Заподозрени са на първо място фирми, сключвали сделки с три беларуски компании - "Белтаможсервис", "Газ Венчуре" и "Глобалкаст", внасящи в Беларус стоки, забранени в Русия.

Срещу руските фирми нарушителки са образувани дела за административни нарушения, но ги заплашват и други мерки. През юли митниците са информирали за тях не само ресорните ведомства, но и Централната банка. След получаване на данни от митниците за "съмнителни операции" Централната банка на Русия има готовност да откаже прехвърлянето на средства от руски компании на беларуските им партньори. "РБК" уточнява, че тази схема, дори ако не спре доставките на контрабандни храни в Русия, съществено ще затрудни взаимните плащания между нарушителите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят