В икономически план няма голяма разлика между Румъния и България

България и Румъния винаги са били разглеждани в тандем, така че докладът на Европейската комисия не е новина, заяви Тимъти Аш от инвестиционната банка Беар Стърнс в интервю за българската редакция на Би Би Си.

Ако двете държави бъдат разделени, това ще означава още една вълна на разширяване, а ЕС не желае това, смята Аш. Според него европейците гледат прагматично на нещата и с оглед избягването на сътресения те смятат, че България трябва да е в една кошница с Румъния.

Възможно е България да се наложи да изчака Румъния, но искам да подчертая, че Румъния отбеляза огромен напредък през последната година, казва финансистът.

Според него макар и северната ни съседка да изостава по брой на затворени преговорни глави, като цяло правителството на Нъстасе е много ефективно. Важното послание от Брюксел в последните доклади е, че 2007-ма е все още реалистична дата за приемането на двете страни в ЕС, отбелязва Аш.

Той е на мнение, че в икономически аспект няма голяма разлика между България и Румъния. Двете икономики се развиват с добри темпове и имат сходни проблеми. България обаче има около два пъти по-голям дефицит в текущата сметка, но това се компенсира от факта, че фискалната политика в България е значително по-стабилна, казва още финансистът.

Според него, по отношение на приватизацията трябва да се отбележи, че Румъния е успяла да приключи през тази година няколко значителни сделки, докато големите сделки, които се следят в България - "Булгартабак" и БТК, са пълно разочарование.

Аш признава, че като цяло ролята на държавата е по-малка в България в сравнение с Румъния. Ключовата проверка ще е дали България ще може да издържи на конкуренцията, когато стане пълноправен член на ЕС, казва още финансистът.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?