В името на "мечтания социализъм" БСП-Красна Поляна осъди "терористичния акт" срещу Мадуро

В името на "мечтания социализъм" БСП-Красна Поляна осъди "терористичния акт" срещу Мадуро

Районният съвет на БСП-"Красна поляна" осъжда терористичния акт във Венецуела. Това се посочва в декларация на партийната структура от четвъртък.

Социалистите визират определяния от венецуелския президент Николас Мадуров като опит за "преврат" случай от миналия уикенд, когато два дрона, заредени с експлозиви, прелетяха над митинг, в който участваше и наскоро преизбраният държавен глава.

Вчера Мадуро излезе и с конкретни обвинения: за атентата били наети 11 убийци, участвали в безредиците през 2014 и 2017 г. В замяна те трябвало да получат 50 милиона долара и убежище в САЩ. Преминали обучение по боравене с дронове с взрив в Колумбия от април до юни.

"Атентатът в Каракас е акт на насилие срещу легитимно избрания от венецуелския народ държавен глава, срещу държавността, срещу свободата и демокрацията", посочват социалистите от столичния "Красна поляна". И допълват: "Призоваваме всички демократични държави в света да подкрепят венецуелския народ и Николас Мадуро в борбата за мир, свобода и демокрация. Венецуела ще продължи да бъде пример за демократично социалистическо развитие, за което мечтаят и другите народи в Латинска Америка", се казва в позицията.

Това, което БСП не пише в апела си към света е как точно демокрацията, която възпяват като "мечтана", бе постигната във Венецуела. Преди година опозицията във Венецуела спечели с огромно мнозинство изборите за Национално събрание. Мадуро обаче го разпусна по силата на извънредните си правомощия и свика избори за Учредително събрание, което да промени конституцията на страната. Всички места в новия орган бяха спечелени от членове на Социалистическата партия или нейните съюзници.

Споделяне

Още по темата

Още от България