Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

В името на "обществения интерес": Джи Пи ще строи тунел "Железница"

След премиерското нареждане за изваждане на компанията от обществените поръчки, тя заработи над 370 млн. лв. без ДДС за последните две седмици

10 коментара
Изграждащият се участък между Благоевград и Крупник, където се намира тунел "Железница"

Консорциум, начело с "Джи Пи Груп", подписа договора за изграждането на тунел "Железница" на магистрала "Струма" за над 185 млн. лв. без ДДС. Това съобщи възложителят на поръчката Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Компанията, за която имаше витаещи съмнения (по думите на премиера Бойко Борисов), че е свързана с изпълнителния директор на "Лукойл България" Валентин Златев, беше обявила официално, че се отказва от поръчката, въпреки че спечели търга. Това стана след разследване на сайта "Биволъ" за схема за уреждане на обществени поръчки с еврофинансиране, в което участва "Джи Пи Груп", и унищожаване на документи. Двама журналисти бяха задържани от МВР, което предизвика международен скандал и разследване на ОЛАФ по аферата "ДжиПиГейт". Българската прокуратура също предприе мерки и обвини двама от шефовете на компанията в пране на 14 млн. евро. Премиерът Бойко Борисов нареди "Джи Пи Груп" да бъде извадена от проектите с европейско и държавно финасиране.

Въпреки това, компанията получава договор за втора поръчка с европейско финансиране. В края на януари консорциум "Плобур", с водещ партньор "Джи Пи Груп", спечели търга за сигнализацията и телекомуникацията на жп линията Пловдив – Бургас за близо 185 млн. лв. без ДДС.  За този търг има съмнения, че победителят е използвал документи с невярно съдържание относно изпълнение на сходни поръчки, но към момента няма реакция от българските власти.

От "Джи Пи Груп" обявиха, че са сключили договора за да защитят обществения интерес. Същият мотив бяха посочили и при отказа си от него.

"Като компания, която винаги е работила в интерес на българското общество и възможността за подобряване на инфраструктурата на България, осъзнаваме, че забавата в изграждането на посочените участъци на АМ "Струма" е предпоставка за още тежки катастрофи, голям брой загинали и ранени....С оглед създалата се ситуация - скъсените срокове и възможността изграждането на този мащабен проект да бъде провалено, управителният съвет на "Джи Пи Груп" АД се съобрази със законодателството и изпълни задълженията си, като сключи договор за изграждането на тунел "Железница" с възложителя Агенция "Пътна инфраструктура". Същото ще бъде в полза на обществения интерес от предотвратяване на огромните загуби на държавния бюджет, които могат да възникнат при неизпълнение на проекта до 2023 г., и в подкрепа на пътната безопасност", се казва в позицията на "Джи Пи Груп".

Пред медиите министърът на регионалното развитие Петя Аврамова коментира, че това е "една извървяна процедура, изцяло по Закона за обществените поръчки". "Има избран изпълнител, класиран на първо място, който не е заявил писмено пред Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), че се отказва от реализацията на проекта. АПИ е действала по законния начин. Поканила е за подписване  класирания на първо място "Джи пи груп" за сключване на договор. Нямаме писмен отказ, така че договорът е факт", каза Аврамова. Тя обясни, че ако класираната на първо място фирма се беше отказала от договора и при липса на подновяване на офертата от класирания на второ място, както се случи на практика, трябваше да се обяви нова процедура, а това щеше да постави проекта под риск от загуба на средства.

Скандалите около тунел "Железница"

Търгът за избор на строител на тунел "Железница" беше съпътстван от множество скандали. Първата обществена поръчка се провали, след като изчезнала папка на един от участниците в търга – "Главболгарстрой". Това стана по времето на управлението на служебния кабинет на Огнян Герджиков. По случая прокуратурата повдигна обвинение на члена на комисията Стефан Гайтанджиев, но няма официална информация какво се случва с делото. По неофициална информация "делото стои на трупчета".

С цел да се ускори строителството регионалният министър Николай Нанков раздели поръчката на три лота и намали срока за изпълнение на съоръжението. Целта е той да бъде изграден до края на 2023 г., когато финансово приключва настоящият програмен период на ЕС. Обектът се финансира от оперативна програма "Транспорт" и е с бюджет от 250 млн. лв.

Тази поръчка също беше прекратена и обявена отново заради промени в тръжните условия, които Агенцията за обществените поръчки намери, че са съществени.

Победителите

Така при третия опит за изпълнител беше избрано обединението ДЗЗД "АМ Струма Тунел 2018" с участници "Джи Пи Груп" АД, "Глобал Кънстракшън" ООД и "Виа План" ЕООД. Стойността на договора е 185 370 370.37 лв. без ДДС.

На второ място беше класирана офертата на ДЗЗД "АМ Струма-ОП2: Тунел Железница", в което влизат "Главболгарстрой" АД и "ГБС-Инфраструктурно строителство" АД. Дружеството обаче не е удължило срока на валидност на офертата, се казва в съобщението на АПИ.

Поръчката за строителството на тунел "Железница", който е с дължина от 2 км и ще бъде най-дългият шосеен тунел у нас, е на инженеринг. Срокът за проектиране и изграждане на съоръжението е близо 3 години (1060 дни).

Това означава, че съоръжението няма да бъде готово за пускането на отсечката, която се строи в момента между Благоевград и Крупник и премиерът Бойко Борисов многократно каза, че ще е готова до края на годината, въпреки че по договор трябва да бъде завършена през 2020 г. Тунелът се намира по средата на тази отсечка в района на Симитли и реално ще бъде готов не по рано от 2022 г. До момента АПИ не са обяснявали как ще бъде ползвана новата отсечка, в която ще има непроходим участък.

Тунел "Железница" ще бъде с две отделни тръби за движение в посока. Дължината на всяка от тях ще е около 2 км. Съоръжението ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика и т. н.

Ще бъде изграден и обслужващ тунелен път при южния портал на тунела откъм Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, които са съответно 132 м и 24 м, подпорна стена и други.

През миналата година бяха подписани договорите за проектирането и строителството на трасето преди и след тунел "Железница". Отсечката преди тунел "Железница" в посока София - Кулата (от км 366+000 до км 366+720) ще се строи от обединение ДЗЗД "Железница – Север", в което влизат "ГБС Инфраструктурно строителство" АД, "Главболгарстрой" АД и "Главболгарстрой Интернешънъл" ЕАД с цена 29.9 млн. лв. без ДДС. Този участък е с дължина 720 м и включва обслужващ тунелен път при северния портал и мостово съоръжение с обща дължина 620 м.

Участъкът след тунел "Железница" (от км 369+000 до км 370+400) ще бъде построен от "ПСТ Груп" ЕАД за 18.4 млн. лв. без ДДС. Договорът включва проектиране и строителство на автомагистрален участък с дължина 1.4 км, селскостопански подлез, подпорна и укрепителна стена, отводнителни съоръжения, изграждане и реконструкция на инженерни мрежи и др.

И първи анекси

Въпреки, че вече са ясни тримата изпълнители на тунел "Железница" работата по него все още не може да започне. Причината е, че АПИ все още не сключила договорите с консултантите по проекта. Това са фирмите, които ще упражняват строителния надзор.

По тази причина в началото на януари са подписани анекси по вече сключените договори с ГБС и "ПСТ Груп", показа проверка на Mediapool.

В допълнителните споразумения с двамата изпълнители е посочено, че "датата на започването на проектанските работи е датата, на която Изпълнителят е получил уведомително писмо от Възложителя, че е сключен договор за консултантски услуги с избрания изпълнител".

Поръчката за консултант

В близките дни се очаква да бъдат подписани и договорите с консултанските фирми и работата по изграждането на тунел "Железница" да започне, казаха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Процедурата за избор на консултанти също се забави заради обжалването на избраните изпълнители.

Поръчката за консултантска услуга и строителен надзор беше обявена на 29 март 2018 г. Кандидатите за трите обособени позиции бяха общо 13. От тях до отваряне на ценовите оферти са били допуснати осем кандидати – двама по първа обособена позиция, петима по втора и един по трета. Останалите петима са отстранени по различни причини.

На 19 декември са определени тримата консултанти. За първа обособена позиция е избрано обединение "ТЕС Консулт" с участници "Строл-1000" АД, "Три-Ес" ЕООД и "Експрес Дисижънс" ООД.

За втора обособена позиция поръчката печели"План Инвест Железница" ДЗЗД, в което влизат "План Инвест Пловдив" ЕООД, "Инфра контрол" ЕООД, "Инфрапроект консулт" ЕООД, "Аскос 03" и "Сърч Корпорейшън".

За трета обособена позиция е ДЗЗД "Пътконсулт 2000 – Консулт 64", в което влизат "Пътконсулт 2000" ЕООД и "Консулт 64" ООД.

 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

10 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. kali7ko
  #10

  Силно се надявам да няма пак подливане на вода и т.н от БСП нека да оставим хората да си работят и да си вършат работата съвестно

 2. kali7ko
  #9

  Аз лично съм много доволен от развръзката, тъй като това е една много сериозна фирма и може да се справи с тази тежка задача

 3. kali7ko
  #8

  Горд съм от това, че се е решило Джи Пи да строи тунел Железница. Това е гаранция за добра работа и качествен труд, защото това е изключително добра фирма

 4. kali7ko
  #7

  Това е мъдро решение, защото Джи Пи Груп са изключително силна и добра фирма и ще свършат страхотна работа!

 5. Територия на Мики Маус
  #6
  Отговор на коментар #4

  А когато ГРУ Иван от Драгалевци продаде Нефтохим на руснаците-тогава не беше прекалено,а? Всичко съм готов да преглътна, дори и проклетата ви д€моКАРДЦИя, но не и двойните стандарти и лъжите по Оруеловски!

 6. Територия на Мики Маус
  #5

  На някой друг ходи ли му се при Виктория Маринова? Щото д€моКАРДцията, ЕС и NATO до това водят! Където е NATO, там убиват журналисти-Малта, Словакия. А в Черна Гора-само ги прострелват. Щото Черна Гора е от съвсем скоро в NATO. Koeто няма да е вечно!

 7. Entdecken
  #4

  То е ясно че всички управляващи правят така че да работят с близки фирми които им дават комисионни - но да се биеш в гърдите какъв евроатлантик си и непрекъснато да прокарваш разни комунистически фирми като тази свързана с руския агент Златев от Правец това вече е прекалено! Честно казано след като българския избирател определено е непрекъснато в летаргичен унес да се сърди на себе си че е най бедния в Европа !

 8. Калико Джо
  #3

  Накрая излиза че е в наш интерес да ни лъжат и ограбват!

 9. асен
  #2

  бандити начело със сикаджията!

 10. Бивши комунисти НЯМА!
  #1

  Коронен номер. Кризисен ПР, изчакват напрежението да стихне и се връщат. Същото направи Бойко Борисов след въпросите за огледалото в Лондон. Дойде си тук каза, че Пеевски се изтегля от България и повече няма да се говори за него. Да спряха да го питат за него, но Пеевски се върна по-силен и богат от всякога, че и с нови заеми от банки, които държавата спасяваше :)

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.