В името на "обществения интерес" прекратиха договора за "златния гьол" на митницата

В името на "обществения интерес" прекратиха договора за "златния гьол" на митницата

Агенцията по безопасност на храните прекрати договора с фирмата "Пи Еф Си", която събираше таксите на влизащите от Турция камиони на двата гранични пункта "Капитан Андреево" и "Лесово".  Договорът е прекратен "заради големия обществен интерес към процедурата“, съобщиха от Агенцията по храните.

Прекратихме го, защото този договор се размахва като симовл на далаверата и корупцията и аз трябва да доказвам, че нямам сестра, заяви Йордан Войнов, изпълнителен директор на Агенцията по храните пред бТВ.

Управителят на компанията "Пи Еф Си" Филип Стоянов обаче заяви пред телевизията, че официално не е уведомен за прекратяването на даговора и те продължават да работят и да събират такси.

Прекратяването на договора става след скандални разкрития на бившия депутат от БСП Румен Петков. Преди дни той обяви, че дребното ООД "Пи Еф Си", избрано при съмнителни обстоятелства, си докарва повече обороти от дилъри на дрога. "Само в последните 24 часа през ГКПП "Капитан Андреево" са преминали над 1000 автомобила, което прави 15 000 лв. за денонощие, или половин милион месечно", пресметна Петков. Според него новоизбраната фирма събира не само държавните такси за пръскане - 4 лева за лек автомобил и 20 лева за камион, но добавя и 10 лева обслужване за себе си.

"Имам основание да считам, че тази фирма е регистрирана на 8 март тази година, а на 12 март тя печели обществената поръчка. Тоест фирмата е създадена за да краде, а това служебно правителство, е правителство на грабежа. В сравнение с него тези от предишното бяха скромни комсомолци”, каза още Румен Петков.

Компанията "Пи Еф Си" беше избрана в първите дни на служебния кабинет след бързо организиран конкурс, проведен в последните дни на правителството на ГЕРБ. Условията за търга бяха обявени само на сайта на Агенцията по безопасност на храните. Срокът за подаване на документи беше 7 дни, а фирмата победител създадена след това. Фирмата е вписана в Търговския регистър на 8 март. Капиталът ѝ е 40 хил. лв., а предметът ѝ на дейност – покупко-продажба на стоки с цел препродажба. Собственик на компанията е Лидия Любенова, сочи справка в Търговският регистър.  

Агенцията по храните не дължи неустойка на фирмата заради преждевременното прекратяване на договора, казаха от ведомството.  Според бТВ, която разполага с договора, обаче всяка от страните може да търси неустойки за пропуснати ползи при преждевременно прекратяване на отношенията.

Системата за дезинфекция на превозните средства, известна още като "златния гьол", беше премахната в началото на 2009 г. заради множество сигнали за злоупотреби със събираните такси. Заради епидемията от шап в Турция обаче в началото на 2011 г. "гьолът" отново заработи.

Допреди конкурса, проведен в началото на март, с пръскането на автомобилите се занимаваха нещатни експерти, наети от Агенцията по храните на граждански договор. Инспекцията по труда обаче обяви това за нарушение, затова се стигнало до ангажирането на фирма, обясниха от Агенцията по храните.

Не е ясно как ще се процедира оттук нататък с таксуванетона автомобилите. Ветеринарите отдавна твърдят, че дезинфекцията е напълно безсмислена и служи само за събиране на пари. Според тях шапът в Турция отдавна е локализиран, а и е далеч по-вероятно заразата да бъде пренесена от човек, не от превозно средство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?