"В името на усвояване": Безобразията с реставрации на паметници не са пощадили и Апостола (обновена)

Столична община твърди, че всички реставрационни работи са след съгласуване с Министерството на културата

"В името на усвояване": Безобразията с реставрации на паметници не са пощадили и Апостола (обновена)

"Безсрамие в името на усвояване". Така служебният министър на културата проф. Велислав Минеков окачестви редица нарушения при реставрацията на паметници. Един от тях е този на Апостола в центъра на столицата през 2013-та година. По думите му монументът е държавна собственост, но общината е била натоварена с реставрацията, която във всичките си документи по-скоро е описана като ремонт с цел поддържане на зелени площи, подмяна на елементи и т.н. – което е много по-лесно като документален процес.

"Т.нар. реставрация на паметника на Левски, в медиите е съобщено като реставрация. Такава реставрация не се е състояла! Пред мен е не само нарушение на действащия закон, тъй като става дума не само за посегателство върху Левски, но и върху паметник с най-висока категория- категория "Национално значение". Няма нито проект, нито съгласуване, нито нищо. Повикани са зидари, тенекеджии и прочие общи работници да се докоснат до светинята", възмути се министърът.

Гипсокартон и плочки в подземието на НХГ

По същото време е посегнато и на подземието на бившия Конак в Националната художествена галерия. При ремонта, извършен там през 2012 г. по времето на Вежди Рашидов, са унищожени ценни археологически пластове, както и килията, в която се предполага, че е бил задържан Васил Левски.

Сградата на бившия дворец е построена върху основите на Конака, а в дълбочина е имало следи от гръко-римската епоха. През вековете от историята на сградата десетки български и чужди архитекти за запазвали автентичните зидове, които обаче са изчезнали след ремонта.

"Архитектите австрийци запазват основите на Конака, още тогава се оценява тяхната стойност за историята на България. Това не е било унищожено от чужденци, османци, а от един министър заради намерението му за усвояване на едни пари по време на този нещастен ремонт", коментира в четвъртък Велислав Минеков. Така върху артефакти от столетия се появяват гипсокартон и плочки.

Още през 2013 г. тогавашният директор на НХГ Бисера Йосифова алармира за ремонта. Тя каза, че в подземието е имало римски свод на тунел, който води към Арена Сердика, но след ремонта го няма.

Стоманени четки и ъглошлайф за почистване на лъвовете

По подобен начин е "реставриран" Лъвов мост - почистването от оксидация на лъвовете е било извършено "както се почиства като палуба на рибарски кораб – със стоманени четки и ъглошлайф", което поставя под огромен риск фигурите при следваща оксидация, продължи проф. Минеков.

"Все едно да съм зъболекар и да се задам с длето и чук към вашата отворена уста", поясни министърът, който е скулптор.

Той се върна и на скандала около реставрацията на паметника на цар Освободител в София, която е продължила три месеца.

"Почти същата композиция е паметникът на Фридрих Велики в Берлин, където мои приятели ме осведомиха, че истинската реставрация е продължила 11-12 години", каза Минеков.

Той разказа как на 5 септември 2012 г. паметникът в центъра на София е демонтиран безобразно с прерязване на крайниците на коня с любимия на българите инструмент ъглошлайф и отнесен в селски двор в село Требич. Паметникът е монтиран обратно на 29 ноември 2012 г.

Столичната община е възложила всички ремонтни действия, наричани реставрация, на Камарата на строителите в България, посочи министърът. "Става дума, че средствата ще бъдат осигурени от руската хуманитарна организация "Поколение", добави той и попита какво общо има Строителната камара с реставрация. "Ние няма да строим. Той вече е построен, паметникът го има. Никога не съм чувал строителната камера да се занимава със строеж или реставрация на паметници, добави Минеков.

Освен всичко друго, след посещение в Русия на тогавашния министър на културата, депутатът от руския парламент Андерй Скоч е обявил, че ще даде над 1 200 000 лв. за финансиране на реставрацията. "В момента не можем да се доберем до яснота какво се е случило с тези средства. Надявам се да се е случило това, за което са били предназначени", каза министърът. Допълни, че има информация от човек, представящ се за член на управата на камарата, че общата сума е 1 820 000 лв.

Той отбеляза, че Скоч е в списъка със санкционирани лица от правителството на САЩ - определян е като част от организираната престъпност в Русия и съществен елемент в тази престъпност.

Служебният министър възнамерява да съобщи за ситуацията и на посланика на Руската федерация у нас.

"Надявам се тези хора да изпитат срам. Надявам се тези хора да се извинят", коментира той.

Освен това каза, че всички тези сигнали и други, които са стигнали до него, "отиват в правилната посока – там, където да кажат извършено ли е престъпление. Някои от тези продължават и към Европейската прокуратура".

Столична община: Всичко е изпълнено след съгласуване с МК

Всички реставрационни дейности на пространството около паметника на Васил Левски, на паметника на Цар Освободител, на Лъвов мост и скулптурите на лъвовете е направено след съгласуване от Министерство на културата на извършените реставрационни и консервационни дейности. Това се казва в позиция на Столична община по повод обвиненията на служебния министър Велислав Минеков.

Столична община е извършвала единствено ремонт и възстановяване на съществуващите настилки и озеленени площи на паметника на Васил Левски. За този ремонт Министерство на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство в своето становище, което е неразделна част от издаденото разрешение, са дали ясни указания за осъществените дейности по настилките и озеленяването.

Столична община е представила в Министерството на културата три варианта за обновяването, като от министерството и НИНКН е избран този, който в най-голяма степен се придържа към съществуващото положение и той е изпълнен. Столична община не е изпълнявала реставрационни дейности по самия паметник на Васил Левски.

Консервацията и реставрацията на паметника на Цар Освободител Александър II на площад "Народно събрание" е съгласувана във всичките ѝ части от Министерство на културата. В това число са - експертиза и демонтаж на конника, укрепване на земната основа и консервация на каменен постамент и балюстрада по част "Конструктивна"; укрепване и закрепване на бронзовите фигури по част "Конструктивна"; консервационно-реставрационни работи на паметника на Цар Освободител по част "Технологична".

При изпълнението на проекта за изграждане на транспортен възел "Лъвов мост" консервационно-реставрационните дейности на архитектурния паметник "Лъвов мост" са съгласувани от Министерство на културата и изпълнени, съгласно дадените указания, се казва още в позицията на Столична община.

Освободена е директорката на Националния филмов център

Със заповед на министър Минеков е уволнен дисциплинарно директорът на Изпълнителна агенция "Национален филмов център" Жана Караиванова. Причините за това са системно неизпълнение на служебните задължения и нарушения, свързани със системата за управление и финансов контрол, констатирани в одитен доклад от май 2021 г., уточняват от пресцентъра на Министерството на културата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?