В. “Индепендънт”: Поне четири типа изгодни инвестиции в имоти предлага България

Кой би инвестирал в недвижими имоти в страна от бившия Източен блок? Та те все още не са се възстановили от Студената война, пълни са с блокове, подобни на бетонни кули, и се редят на опашки за зеленчуци, нали така? Не е така, поне що се отнася до България. Хиляди британци погледнаха отвъд тези клишета и влагат парите си в страната, пише в броя си от сряда британският в. “Индипендънт”, цитиран от БТА.

Възможностите за инвестиции в недвижими имоти в тази красива страна, която се очаква да влезе в ЕС през януари 2007 г., се делят на четири основни групи. На първо място - столицата София, която икономически и географски се разраства по-бързо от която и да е друга източноевропейска столица. Бумът на недвижимите имоти в града е съсредоточен в центъра, като и местните хора излизат на пазара, а това винаги е положителен признак.

Като се има предвид, че България е на прага на ЕС и вероятно ще се присъедини към еврозоната след около три години, напливът на множество чужденци и временно пребиваващи е просто неизбежен, а това означава силно търсене на имоти.

Средната цена на нов апартамент в центъра с две спални е 69 000 - 87 000 лири, но цените се покачват почти всеки ден. Наемът за подобен апартамент би бил около 700 лири месечно, посочват цитирани от вестника специалисти.

Втората възможност са планинските ски курорти, като Банско несъмнено е най-популярният сред тях.

Всеки скиор, който идва тук, е впечатлен. Със сигурност това вече не е "бедният братовчед на Алпите", казва Гари Бриърли от “Bulgarian Developments”. И през лятото околностите на Банско са прекрасни. Хората идват тук, за да си купят апартамент като инвестиция, влюбват се в мястото и решават да прекарват времето си тук и да го използват като място за отдих през отпуските, допълва той.

Средната цена на нов апартамент с две спални в курорта е 71 000 лири, но се очаква тя да се повишава с около 20% годишно.

Черно море със слънцето, евтината бира и прекрасната храна също примамва инвеститорите. Места като Слънчев бряг имат потенциала да се превърнат в новата Коста дел сол. Има признаци, че България е на път да се раздели с имиджа си на евтина дестинация и строи по-луксозни недвижими имоти.

През този месец “Бритиш еъруейс” започна директни полети до Варна.

Истински "хитроумна" инвестиция, която е достъпна и за хората с малко средства, обаче е покупката на земя, която е невероятно евтина - около 8 евро на кв. метър, според цитирани от “Индипендънт” специалисти. В Каварна цената е 70 евро/кв. м, а в Балчик - 58 евро/кв. м, но във вътрешността на страната има места, където земеделски земи се продават по 3 евро/кв метър.

Споделяне

Още от Бизнес