В иракската армия постъпили 14 хил. бойци на "Ал Каеда"

В иракската армия постъпили 14 хил. бойци на "Ал Каеда"

Четиринадесет хиляди бойци на "Ал Каеда" са престанали да поддържат терористите и са постъпили в иракската армия, съобщи АФП, цитирайки иракския премиер Нури Малики, който говори пред парламента в понеделник. 

Ройтерс уточнява, че Малики обаче е отказал да разгледа предложението на антиамериканския политически блок, оглавен от шиитския лидер Муктада ал Садр, за утвърждаване на график за извеждането на американските войскиот Ирак.

Премиерът засегна въпроса за безопасността на страната, заявявайки, че в това отношение е направено много, но на иракските въоръжени сили е нужно още време, за да стабилизират напълно ситуацията.

"Все още се нуждаем от повече усилия и време, за да могат нашите въоръжени сили да поемат отговорността за сигурността във всички провинции на Ирак от коалиционните сили, които много ни помогнаха в борбата срещу тероризма", каза Малики пред депутатите.

Изявлението му идва само няколко часа преди посланикът на САЩ в Ирак Райън Крокър и командващият на американските сили в Ирак ген. Дейвид Петреъс ще представят пред Конгреса доклад за напредъка в Ирак.

Преди речта на Малики бе съобщено, че той ще използва явяването си пред парламента, за да защити правителството си от острите критики от иракски депутати и американски конгресмени. Някои опозиционни конгресмени демократи в САЩ призоваха Малики да бъде сменен, припомня АП.

Оценката на Крокър и Петреъс се сочи за решаваща за каквото и да е решение на президента на САЩ Джордж Буш за числеността на американския контингент в Ирак, тъй като демократите и някои високопоставени републиканци настояват за изтегляне от Ирак.

Очакванията са Петреъс да поиска от Буш изпращането на още 30 хил. войници в Ирак. Против подобно решение обаче са представители на Демократическата партия и някои републиканци, които настояват за постепенно извеждане на американските войски от Ирак.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?