В Иран започна строежът на АЕЦ "Бушер 2"

Али Акбар Салехи и Алексей Лихачов

Начало на дейностите по изкопа за основните сгради на иранския проект за изграждането на още два реактора към въведения в експлоатация през 2011 г. първи енергоблок на АЕЦ "Бушер" дадоха във вторник генералният директор на "Росатом“ Алексей Лихачов и вицепрезидентът на Иран и президент на Организацията по атомна енергия на страната Али Акбар Салехи.

Според договора за АЕЦ "Бушер 2", подписан през ноември 2014 г., допълнителните блокове ще са с обща мощност от 2100 мегавата и ще са ВВЕР-1000, които руснаците водят като поколение "3 плюс“.

През септември 2016 г. бе положен "първият камък“ за строителството, след което се извършваха подготвителни дейности на площадката, допълват от руската държавна корпорация. Сегашният изкоп на практика вкарва проекта в същинската му реализация.

Първият блок на АЕЦ "Бушер" бе завършен от руската компания, след дългогодишно прекъсване и отказ от предишния изпълнител, което наложи вземането на оригинални инженерни решения за приспособяването на наличното вече оборудване.

На церемонията по първата копка на новите две мощности Лихачов е определил работещата вече ядрена мощност като "символ" на руско-иранското сътрудничество и "символ за нашето поколение и за поколението на нашите деца". По думите му АЕЦ "Бушер" с произведените близо 25 млрд. кВтч има сериозен принос към иранското икономика.

"Дейностите вървят по график и даже малко преди посочения срок. Надявам се, че след седем години ще бъдем свидетели на въвеждането в експлоатация на този енергоблок, а след две години ще бъде осъществено въвеждането в експлоатация и на Трети енергоблок на АЕЦ“, заяви в официалното си слово Али Акбар Салехи, цитиран в съобщението на "Росатом".

След церемонията Лихачов е посочил пред журналисти, че руската компания е готова да обсъжда с Иран темата за модулни реактори с малка и средна мощност. "Крайно важна за нас се явяват и неенергийни ядрени теми като ядрената медицина, селскостопански технологии, доставката на прясна вода. Можем да предложим и услуги по медоринзация на неатомни електроцентрали", посочи шефът на "Росатом", запитан за новите възможности за сътрудничество между двете страни в областта на мирния атом.

Салехи също акцентира върху перспективите за внедряване на модулни реактори. "Важен фактор е, че значителна част от територията на нашата страна е пустиня и това ни принуждава да мислим за малки реактори", каза представителят на Иран, цитиран от руската агенция ТАСС.

"Ако се ограничим само до големи блокове, ние ще трябва да строим само по бреговете на Персийския залив или на Каспийско море и от там да пренасяме електроенергията, което не е много изгодно. Беше ми приятно да чуя за възможностите на Русия в областта на реакторите с малка или средна мощност, ние ще разгледаме тази въпроси заедно", допълва Салехи.

Иранската ядрена програма се очаква да е в центъра на разговорите между президента на страната Хасан Рохани и руския държавен глава Владимир Путин, който в сряда престегна на официално посещение в Техеран. В разговорите ще се включи и азерският президент Илхам Алиев.

Споделяне

Още от Бизнес