В Италия Бепе Грило хвърля ръкавица на премиера Матео Ренци

Бепе Грило и Матео Ренци

Изборите за Европейски парламент се превърнаха в сблъсък между италианския премиер Матео Ренци и популисткото движение на комика Бепе Грило, сблъсък, който може да реши съдбата на правителството.

Вотът на 25 май ще бъде първото национално гласуване, на което трябва да се подложи 39-годишният Ренци, дошъл на власт през февруари след вътрешнопартиен преврат, довел до отстраняването на неговия предшественик Енрико Лета. Затова освен вот за Европа, той ще бъде и тест за неговата политическа легитимност и за способността му да устои на предизвикателството, пред което го изправя доказаната способност на Грило да омайва един сърдит електорат, разочарован от рецесията, безработицата и ширещата се политическа корупция.

Ако се представи добре, Ренци ще може да се позове на мандат от избирателите за обещаните от него амбициозни икономически и конституционни реформи, които все още не извършва. Ако се представи зле, обещанията му да обнови Италия и да изправи на крака боледуващата икономика ще се окажат несериозни и той ще бъде уязвим за атаки от цял куп потенциални съперници както в самата левоцентристка Демократическа партия, така и извън нея. И в двата случая крехкото равновесие, създало се след като той пое властта през февруари, ставайки най-младият премиер в историята на Италия, вероятно ще бъде нарушено.

"Тези избори са много важни за Ренци. Те са тест за него и той много добре го знае. Той е много енергичен, но това не е достатъчно, за да изведе със собствени сили Италия от парализата, в което се намира в този момент", каза един министър в неговото коалиционно правителство.

Анкетите сочат добро предимство за партията на Ренци пред неговите съперници. Проучване на института SWG по-миналата седмица, публикувано преди "предизборното затъмнение", дава на неговата партия 34,8 процента срещу 24 за движението на Грило "5 звезди" и само 19,1 на сто за дясната партия "Форца Италия" на Силвио Берлускони.

Но в лицето на Грило, чието популистко движение изненада Европа, като спечели 25 на сто от гласовете в парламентарните избори миналата година, Ренци има опонент, който всява страх сред традиционните партии и мнозина очакват той да се представи по-добре от социологическите прогнози.

Корупционен скандал, свързан със световното изложение "Експо-2015" в Милано, в който се оказаха замесени политици и от Демократическата партия, и от "Форца Италия", както и две отделни дела за връзки с мафията, засягащи двама от най-близките приближени на Берлускони, дадоха допълнителен импулс на Грило.

Грило, който иска да бъдат отхвърлени бюджетните правила на ЕС и да се проведе референдум за оставането на Италия в еврозоната, предрече убедителна победа на своята партия. Той казва, че ще настоява президентът Джорджо Наполитано да му възложи да смени многопартийната управляваща коалиция на Ренци, създадена след като миналогодишните избори не успяха да излъчат ясен победител.

"Ключовите фигури в предстоящите избори са Ренци и Грило", казва Маурицио Песато, шеф на социологическата агенция SWG. Според него един от централните въпроси на вота е дали Движението "5 звезди" ще увеличи гласовете си. "Ако те не успеят, това ще бъде един вид поражение за Грило, дори той пак да получи 25 процента, имайки предвид претенциите му да поеме управлението. Но ако вземе 26-27 на сто, това би означавало, че Демократическата партия е отслабена и тогава нещата се променят", смята той.

Заради опасността от завръщане на рецесията в Италия, след като икономиката ѝ отново отбеляза спад през първото тримесечие, Европа внимателно ще следи изборите там, търсейки признаци за връщане към хаоса, белязал дълговата криза от 2011 г. Досега, въпреки амбициозните приказки за данъчни съкращения, трудови реформи и коренни промени в системата на управление, много от обещанията на Ренци увиснаха във въздуха, защото той трудно събира подкрепа както в собствената си партия, в която има много врагове, така и сред коалиционните си партньори.

Премиерът често казва, че възнамерява да управлява до следващите редовни избори през 2018 г., но все по-често се чуват гласове, че той може да се реши на предсрочни избори в края на тази или началото на следващата година в зависимост от резултатите от евровота на 25 май.

Това все още са предварителни планове, като идеята е да се видят настроенията на избирателите, преди да се вземе решение дали да се търси по-солидно мнозинство, което да няма нужда да разчита на малката десноцентристка партия, която в момента подкрепя правителството, твърди източник, близък до Ренци.

С приближаването на изборите той все по-често насочва стрелите си срещу Грило като свой най-опасен съперник, представяйки предстоящия вот като избор между реформите и слепия протест, който може да доведе само до завръщане на хаоса, причинен от дълговата криза в еврозоната от 2011 г.

"Ние ще спасим страната от злите пророци и от пораженците. Ако правителството успее, Италия ще успее, и ако Италия успее, ще се възвърне доверието в Европа", каза премиерът пред поддръжници на предизборен митинг в събота.

Грило от своя страна иронизира самоуверено изглеждащия премиер, наричайки го "Рензи" - игра на думи с Фонзи - модерен самозванец в тузарско кожено яке, откъснат от реалния живот, герой от популярното в миналото телевизионно шоу "Щастливи дни".

Битката между двамата пожъна необичаен успех, избутвайки в сянка Силвио Берлускони - 77-годишния бивш премиер и медиен магнат, който бе доминираща фигура в италианската политика през последните 20 години. Берлускони, който също се мъчи да спре вътрешнопартийните си ежби и е принуден да полага общественополезен труд в продължение на 4 седмици заради присъда за данъчни измами, изглежда е изоставил надеждите си да привлече по-млади гласоподаватели. Неговата кампания предлага безплатно зъбно протезиране, гарантиран месечен минимум от 1000 евро за жени домакини и данъчни облекчения за собственици на домашни любимци - опит за привличане на гласовете на любителите на животни, заради което той често споменава името на пудела Дуду на своята интимна приятелка.

Грило пък му отвърна с жестоката шега, че Дуду трябва да бъде подложен на "вивисекция", като не е по-деликатен и към Ренци, когото обвинява, че се е превърнал в роб на германската канцлерка Ангела Меркел. "Ние няма да изглеждаме като малките малоумници, които тичат да целуват дебелия германски задник", провикна се онзи ден Грило на предизборен митинг в Торино.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа