В Италия са арестувани десетки членове на калабрийската мафия, присвоили пари за мигранти

В Италия са арестувани десетки членове на калабрийската мафия, присвоили пари за мигранти

Италианската организирана престъпност се е внедрила в един от най-големите приемни центрове за мигранти в Европа, присвоявайки държавни средства, предназначени за новопристигнралите, съобщиха прокурори, цитирани от Ройтерс.

Полицията арестува 68 души при акции рано тази сутрин в най-южната част на страната, включително свещеник и ръководител на католическа асоциация, която управлява центъра за имигранти "Сант'Ана Кара" в град Изола Капо Рицуто, област Калабрия. Обвиненията към арестуваните включват участие в мафиотска структура, изнудване, злоупотреба с държавни средства и измама, се казва в съобщение на полицията в град Катандзаро.

Председателката на комисията "антимафия" в италианския парламент Рози Бинди приветства действията на органите на реда. "Центърът "Кара" се бе превърнал в печатница за пари за организираната престъпност блаогдарение на съучастието на онези, които го управляват", каза тя.

По данни на полицията мнозина от арестуваните са от клана Арена от ндрангета. Полицията подозира, че кланът Арена е печелил обществени поръчки за кетъринг за мигрантите и в центъра в Изола Капо Рицуто, и на остров Лампедуза, който е на преднята линия на мигрантската криза.

Центърът в Изола Капо Рицуто има място за над 1200 мигранти, което го прави един от най-големите в страната. Държавата му отпуска около 16 милиона евро годишно за настаняване и изхранване на мигранти, отбеляза Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа