В Италия сравняват Георги Господинов с Пруст

Писателят Георги Господинов

Българският писател Георги Господинов e сравнен с френския Марсел Пруст от италианския вестник "Република". Това се случва в голяма рецензия озаглавена "Господинов - Пруст, идващ от Изток", съобщи българското му издателство "Жанет 45".

Две страници от културната притурка на изданието са посветени на новия роман на автора "Времеубежище". Книгата вече се продава в Италия, издадена от "Воланд" в превод на Джузепе Дел‘Агата.

В своя анализ върху текста на Господинов, италианският журналист Андреа Баяни нарича българина "писател-визионер" и "наследник на уроците на Пруст". Отбелязва, че именно авторите от бившия комунистически блок са тези, които преобръщат литературата. Андреа Баяни посочва, че "Времеубежище" е "пореден етап от едно творчество, отличаващо се в цяла Европа със своята оригиналност, поетичност и визия".

В рецензията, посветена на новия роман на Господинов, пише: "Настоящето, сякаш ни казва този толкова необичаен в своята меланхолична гениалност писател, е мястото, в което се живее най-трудно".

Вестник "Република" прави сравнение между българина и автори като Олга Токарчук, Светлана Алексиевич и Мирча Картареску. "Много интересно и важно е, че онези, които ни напомнят за съществуването на времето и приемат отново предизвикателството да разказват, са писатели, идващи от система, която през 1989 се разпадна под собствената си тежест...Това обединява българина Георги Господинов, румънеца Мирча Картареску, полякинята Олга Токарчук, белоруската писателка Светлана Алексиевич: всички те разказват истории, както никой досега не ги е разказвал. А това е различно от истории, които никой досега не е разказвал. Те създават светове и образи, използвайки фрагменти, отричайки линейността на разказа, без да се отказват от срещата с читателите", пише Андреа Баяни.

"Хорът на мъжете и жените от Чернобил, разказан от Алексиевич, Букурещ във виденията на Картареску, разяждащата мрачна интелигентност на Токарчук заедно със световете, съчинени от Господинов, са конструкции, построени с отломките от Берлинската стена...Тези литературни постройки, толкова необичайни и грандиозни, са най-доброто, което съвременната литература може да предложи", отбелязва още в анализа си италианският вестник "Република".

Споделяне

Още от Общество

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?