В Ивайловград искат болницата им да е със статут на "защитена“

Жителите на Ивайловград и общинското ръководство искат болницата в града да получи статут на защитена, тъй като при новите изисквания за договор със здравната каса, болницата е на път да фалира.

В нея работят едва няколко специалисти, което е крайно недостатъчно за адекватна медицинска помощ, но хората са доволни и от това пред перспективата да пътуват 120 км. до Хасково или Кърджали по път в безобразно състояние всеки път, когато им се налага да отидат на лекар.

Проблемът на болницата в Ивайловград е проблем и на болниците в други погранични райони или планински населени места.

В момента няколкото останали училища в селата в община Ивайловград са с подобен статут и това е единственото нещо, което ги пази от затваряне. Наред с останалите проблеми лечебното заведение има дълг от 70 000 лева.

Стоян Александров, шеф на дирекция "Медицински дейности" в зравното министерство, заяви в петък пред БНТ, че целта на реформата е пациентите да получат навременна и адекватна помощ, а в болници като тази в Ивайловград това е невъзможно поради липсата на специалисти.

По думите му болницата в момента представлява просто една сграда и пациентът по-скоро би загубил ценно време, ако се обърне първо към нея и след това бъде препратен към по-голямо лечебно заведение.

От персонала на болницата обаче изразиха притеснения, че липсва яснота около предстоящото преструктуриране на по-малките лечебни заведения и на практика те не знаят какво им предстои.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?