В изчезналите британски дискове имало данни за защитени свидетели

Изчезналите във Великобритания дискове с данни за милиони граждани, получаващи детски надбавки, са съдържали и информация за хора в полицейската програма за защита на свидетелите. Това съобщава в сряда вестник „Дейли телеграф”, според който на дисковете има 350 истински имена на лица, които са си променили самоличността след като са дали показания по дела за особено тежки престъпления. 

Информацията за свидетелите може да стане ценна стока на черния пазар, отбелязва изданието, като допълва, че по този начин се излага на риск сигурността на стотици хора. Високопоставен източник в полицията е заявил пред „Дейли телеграф”,че случилото се е „катастрофа”.

Вестникът съобщава също, че министърът на правосъдието на Великобритания е наредил ново разследване за пропадането на дисковете.

През октомври при транспортиране от данъчната и митническата служба към Сметната палата на Великобритания се загубиха компактдискове с данни за семействата, които имат право на детски надбавки. През ноември информация за изчезването изтече в медиите. На изгубените дискове е имало данни за 25 милиона британски граждани, включително имената им, адресите, осигурителните номера и номера на банкови сметки.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?