В Израел се очертават четвърти за две години предсрочни избори

Нетаняху и Ганц

Израел може да отиде на избори за четвърти път в последните две години, след като партиите в управляващата коалиция и през изминалата нощ не успяха да се споразумеят за бюджета, предаде ДПА.

Коалиционното правителство на партията Ликуд на премиера Бенямин Нетаняху и коалицията "Синьо и бяло" на министъра на отбраната Бени Ганц трябва да постигне споразумение по бюджета до полунощ местно време днес (22 ч. по Гринуич). В противен случай парламентът автоматично се разпуска.

Общо 49 от 120-те депутати гласуваха против законопроект за отлагане с една седмица на срока за договаряне на бюджета. 47 подкрепиха предложението, а останалите се въздържаха или отсъстваха от заседанието.

Ако няма споразумение за бюджета, на 23 март може да се произведат предсрочни избори.

Коалицията между бившите съперници Нетаняху и Ганц имаше проблеми от самото начало, но в последно време напрежението се изостри, отбелязва ДПА. Коалиционното споразумение предвижда приемане на двегодишен бюджет за 2020 и 2021 г. Нетаняху обаче се отметна от този ангажимент и поиска да се приеме бюджет само за текущата година, оправдавайки се с епидемията от новия коронавирус. Негови критици обаче смятат, че той иска да попречи на Ганц да поеме премиерския пост през есента на 2021 г., както е заложено в коалиционното споразумение.

Други поводи за разногласие са назначаването на съдии и правомощията на министъра на правосъдието, който е от коалицията "Синьо и бяло". В момента се води процес срещу Нетаняху за корупция и Ганц го обвини, че прави всичко възможно да избегне присъда.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?