В Източна Украйна учениците живеят в ритъма на войната

Така изглежда сградата на някогашно училище в град Красногоривка, Източна Украйна

Десетки деца, скупчени в убежище, покриват главите си с ръце в едно училище в Югоизточна Украйна, където войната продължава четвърта година; това е част от обучението как да действат в случай на бомбардировка.

"Това е дългият сигнал за тревога, трябва да слезем в подземието", обясняват учениците от Осмо училище в малкия и контролиран от Киев град Сартана, строяват се двама по двама и тръгват по означения със сини стрелки път към убежището.

Повтаряното всеки месец упражнение е станало почти банално: децата вървят бързо и организирано, някои от тях дори си правят шеги. Всеки клас разполага с отделно помещение в подземието, където има чинове, аптечка и бутилки с вода.

"Има няколко различни сигнала: три къси сигнала означават пожар, а един дълъг сигнал означава бомбардировка. Често правим подобни упражнения, за да не изпаднем в паника в случай на истинска бомбардировка", обяснява спокойно пред Франс прес 14-годишната ученичка Олена Лисконог.

"Подземието на училището ни днес е най-сигурното място в Сартана", твърди директорката Людмила Корона.

В Украйна започналият през 2014 г. конфликт между правителствените сили и проруските сепаратисти отне живота на повече от 10 000 души. Киев и Западът обвиняват Русия, че предоставя военна подкрепа на сепаратистите, което Москва отрича да е истина.

Разположеният на десетина километра от фронтовата линия град Сартана бе подложен няколко пъти на яростни бомбардировки. През октомври 2014 г. той бе засегнат от снаряди, изстреляни със системи за залпов огън Град, които уцелиха погребална процесия, убивайки седем души и ранявайки тринайсет.

Благодарение на поредицата от крехки примирия жилищните квартали на са бомбардирани от две години, но животът все още не е нормален. "Недалеч оттук стрелбата продължава, чуваме я денем и нощем", разказва младата Олена.

200 000 деца в рисковите зони

Училището ѝ също така организира често уроци за това как да се действа при натъкване на мини, каквито в района има много. "Ако видиш мина, не я пипаш и не я приближаваш, а викаш пожарникарите", гласят закачени по стените афиши.

Вадим Кононов е бил на 12 години, когато започнаха сраженията. Родителите му първоначално се опитвали да скрият от него сериозността на ситуацията и му казвали, че бомбардировките са фойерверки.

Днес снажното момче знае разликата между мините, предназначени за хора, и противотанковите мини и разпознава различни видове взривни устройства, но се надява да не му се налага да прилага знанията си на практика.

"След обучението знаем малко по-добре как изглеждат мините", казва той.

На около сто километра на север град Красногоривка, също контролиран от Киев, се намира на практика на фронтовата линия. Той загуби две трети от жителите си, които избягаха от боевете. Три от петте му училища вече не работят.

Сградите на две от трите неработещи училища бяха повредени от бомбардировките, а тази на третото вече няма отопление.

Двуетажната сграда на Второ училище, построена през 30-те години, бе унищожена от три снаряда на ракетната система Град през една майска нощ на 2017 г., точно след края на учебната година.

"Събудих се една сутрин и видях, че училището ни вече не съществува", спомня си 17-годишният бивш ученик Иля Долгуих, който спял дълбоко през нощта на бомбардировката и не чул експлозиите.

"Когато ми казаха какво се е случило, се почувствах зле", споделя младежът.

Според УНИЦЕФ за четирите години на конфликта близо 750 училища в Източна Украйна са били повредени или унищожени. Около 200 000 деца продължават да ходят на училище в зони, където има риск от военни операции, посочва УНИЦЕФ в свое комюнике от май.

В Красногоривка властите започнаха дейности по възстановяване на сградата на Второ училище, но никой не знае кога учениците ще могат отново да го посещават. Почти всяка нощ се чуват изстрели.

"Разбира се, животът продължава, но не можем обаче да свикнем с това", признава директорката на училището Олена Михатко.

От двете страни на фронтовата линия редовно продължават да умират хора. В края на миналия месец три деца загинаха, а едно бе ранено при експлозия на мина, докато се разхождаха близо до контролиран от сепаратистите град.

По БТА

Споделяне

Още от Свят