В Източна Украйна зачестиха убийствата и побоите над противници на проруските сепаратисти

През последните седмици в Източна Украйна зачестиха убийствата, отвличанията и побоите над противници на проруските сепаратисти, контролиращи редица градове в региона, отбелязват неправителствени организации, цитирани от Франс прес.

 

На 8 май край град Красний Лиман бе убит Валерий Сало от проукраинската организация "Просвита" - въоръжени хора с маски го пребили пред мнозина очевидци, пъхнали го в багажника на колата си и го откарали в неизвестна посока.

 

Полицията откри изгореното му тяло в багажника на колата, изоставена в една гора, разказва пред АФП Мария Олийник от същото сдружение.

 

Същия ден Олексий Демко - активист от партията "Свобода", противна на проруските сепаратисти, бе отвлечен от неизвестни лица в Макеевка край Донецк, добавя Мария Олийник.

 

От началото на проруския бунт в края на март и първите дни на април в района са убити най-малко шестима (сред които православен свещеник и местен депутат), а 200 са отвлечени и 60
от тях още не са освободени, твърди тя. И подчертава, че това са само данните за Донецк, при това със сигурност непълни.

 

Милицията е регистрирала убийствата, но за момента е невъзможно да установи извършителите, отбелязва АФП.

 

"Проруските опълченци прочистват региона от украински патриоти", заявява активистката на "Просвита". Според нея сдружението цели "да възроди всичко украинско, унищожено от
руската окупация - езика, историята, културата".

 

По стените на местната администрация в Донецк - днес щаб на проруските бунтовници, са налепени плакати под наслов "Списък на фашистите" - недвусмислен призив за разправа с проукраинските активисти. До снимката на всекиго е посочен телефонният му номер, понякога и адресът.

 

"Куршум в главата за тая мръсница" - приканва надпис под снимката на млада жена към трийсетте - Виктория Пашина, извършвала "вредителска дейност в социалните мрежи".
В такава "дейност" е обвинена и Диана Берг, "особено опасна; убивала хора в Одеса". Съобщава се адресът ѝ в Донецк, съпроводен с призив "Смърт на курвите" и указания къде си паркира колата тази жена.

 

Мария Олийник споделя пред АФП, че вече не спи в жилището си, откакто проруски активисти са публикували и нейното име в такъв списък.

 

Проруските водачи дават личен пример: самопровъзгласеният кмет на Славянск - преден пост на въоръжения бунт, Вячеслав Пономарьов, в интервюта за руския печат претендира за правото да взема заложници, да изтребва враговете си, също така "да плени някого и да го провеси за топките".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят