В кабинета има резерви към финансирането на частните училища

Премиерът за малко да не пусне проекта на Игнатов към парламента

Снимка: БГНЕС

В правителството има разногласия по проектозакона за училищното образование и най-вече в частта му, предвиждаща с пари от държавния бюджет да бъдат финансирани и децата в частните училища и детски градини. Това става ясно от стенограмата от последното заседание на кабинета. Заради този текст премиерът Бойко Борисов предлага да се отложи гласуването на целия закон, но в крайна сметка проектът на Игнатов получава благословията на кабинета и потегля към парламента. Анализатори вече коментираха, че проектът няма да бъде приет до края на мандата на ГЕРБ, тъй като урежданите теми са чувствителни, а страната навлиза в предизборен период, в който обществен консенсус се постига трудно.

 

Според законопроекта държавни пари за частни училища и градини ще започнат да се дават от есента на 2013 година, за което в бюджета трябва да бъдат предвидени допълнително 10 млн. лева. Оказва се обаче, че към писания две години и половина проектозакон, за който образователното министерство се хвалеше, че е “избродиран“ до последния детайл, има доста забележки от другите ведомства. “Прави впечатление, че в таблицата за съгласуване има много бележки на много министерства, които не са приети, което или показва неразбиране от страна на повечето министри и техните администрации към предложения законопроект, или съществуват спорни текстове, които ще трябва да се доизясняват в парламента“, посочва при обсъждането зам.-финансовият министър Владислав Горанов.

Според Горанов отделянето на пари от ограничения държавен ресурс, за да бъдат финансирани частни училища, е прибързано и крие доста рискове както по отношение на средното образование, така и по отношение на частните детски градини, за които общините ще се наложи да търсят ресурс, за да ги финансират.

“Принципът парите следват ученика е добър. Той е либерален подход, изведен в повечето държави, но той трябва да бъде постигнат тогава, когато базовият стандарт и системата на средното образование, осигурено от държавата, е напълно изградена и всички проблеми в нея са решени. След това, трябва да се има предвид, че в западните практики, където са въведени и утвърдени тези модели, когато държавата финансира, до голяма степен таксите, които се заплащат от родителите, са минимални. Докато при нас такса от 7-8 хиляди лева, която се плаща на година или на срок в едно частно училище, не знам по какъв начин ще бъде намалена с 1000 или 2000 лева, които държавата плаща за този ученик. Това трябва да бъде гарантирано, за да има наистина равен достъп и да може един ученик да отиде както в държавно, така и в частно училище“, посочва Горанов.

Игнатов обаче припомня, че при обсъждането на законопроекта експертите от самото финансово министерство са изразили мнение, че финансирането на деца в частните училище е трябвало да бъде въведено още от тази година.

Игнатов поставя и въпроса какво ще стане с едно дете, ако то ходи в държавна или общинска детска градина, а в първи клас постъпи в частно училище. “Изведнъж къде изчезват парите за него? Всъщност това са едни налични пари, те съществуват и тук в моментна става дума за 10 милиона лева и след като родители, баби, дядовци плащат данък, част от тези пари би трябвало да отидат и да осигурят достъпа“, коментира Игнатов.

“Аз не се боря за частното образование, тъкмо обратното, аз ако се борех за него, аз съм на друго мнение и мисля, че трябват години. Обаче България по редица показатели много започва да изостава в сферата на образованието. Мисля, че за тези 8000-9000 деца, които ходят в частни детски градини и в частни училища сумата, която е около 10 милиона лева, ще бъде една съпътстваща подобряването на качеството крачка, тъй като знаете резултатите от PISA – всеки ден излизат изключително лоши анализи и не всички от тях са верни, но ситуацията не е добра“, казва още образователният министър.

В разговора се намесва и министърът на околната среда Нона Караджова, която предлага компромисен вариант. Според нея частни градини и училища може да бъдат финансирани в общини, в които местата в общинските заведения не достигат. “В този случай наистина родителите нямат избор и, когато няма избор, наистина да се подпомогнат, но там, където е въпрос на това, че има достатъчно училища, например в гимназиите, и затваряме училища, а същевременно родителите желаят децата им да отидат в по-специално училище, е въпрос вече на желание и може би тогава наистина да се ограничи това подпомагане“, посочва тя.

Накрая се намесва и премиерът Бойко Борисов, който за малко не притиска Игнатов да си оттегли целия законопроект заради този текст. “Тъй като и в двете неща има логика, има логика и в това, че в края на краищата данъкоплатците дали детето им е в частна или държавна, те дават своя данък. Логично е в единия случай или в другия да гледаме равно на тях, но това мисля, че може да стане в следващ период. Считам, че е редно да се направи една среща с общините. Например, има общини, които няма да имат готовност и ще видите, че и София няма да има налични пари заложени. Затова, Игнатов, предлагам да оттеглите точката, да имаме едно писмено мнение от Националното сдружение на общините, ще се срещнете с тях“, казва Борисов.

Игнатов заявява, че има становище от общините и с тях няма проблем, защото проектът се обсъжда две години. Борисов обаче продължава настоятелно да пита имат ли общините пари за финансиране на частните структури.

В крайна сметка Игнатов предлага тази мярка да се отложи за 2016 година и изразява надежда, че “Българя тогава ще има 10 милиона лева повече“.

“Аз съм склонен да го подкрепя, колегите предполагам също, готов ли си в парламента да проведеш дебатите, за да бъде приет?“, казва Борисов.

“Абсолютно, аз досега винаги всеки закон, всеки параграф лично съм защитавал“, отговаря Игнатов. Той припомня, че образователното министерство три пъти е осъждано от Комисията за защита от дискриминация заради това, че не финансира частни детски градини и училища.

“Оставям на теб да ги убедиш в парламента“, дава последна заръка Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България