В Кабул пристигна нова група афганистанци, експулсирани от Германия

В Кабул пристигна нова група афганистанци, експулсирани от Германия

Група от 18 афганистански бежанци, експулсирани от Германия, пристигна в Кабул, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес. Вчера правителството в Берлин гласува законопроект, целящ да ускори връщането на мигранти, припомня агенцията.

Осемнайсетте предимно млади мъже пристигнаха на летището в Кабул рано сутринта с полет от Мюнхен, съобщи за АФП началникът на летищната полиция Таймур Шах Хамиди. Според друг местен служител сред тях е имало и възрастен мъж.

Това е третият полет от началото на декември, с който Германия връща бежанци в Афганистан, както предвижда сключеното миналата есен споразумение на правителството им с ЕС.

Така са се завърнали в родината близо 80 бежанци от Афганистан, предимно младежи, чиято молба за убежище е била отхвърлена и са се изчерпали възможностите за обжалване.

Изглежда ще последват и хиляди други - Германия е решена да ускори експулсирането след атентата, взел 12 жертви в Берлин през декември, който бе извършен от тунизийски мигрант с отказано искане за убежище.

Законопроектът обаче се оспорва, що се отнася до експулсирането на афганистанци, които са втори по брой подадени молби за убежище в Германия след сирийците.

Пет германски провинции от общо 16 решиха да спрат експулсирането им с оглед все още съществуващите опасности в Афганистан, където по данни на ООН през 2016 г. са убити или ранени над 11 500 цивилни.

Между 300 и 400 души протестираха снощи на летището в Мюнхен срещу експулсирането на хора в една опасна страна.

В началото на февруари 23-годишен младеж, експулсиран от Германия две седмици преди това, пострада при атентат в Кабул, при който загинаха 20 души и 41 бяха ранени.

Несигурност, бедност и безработица царят в Афганистан, пренаселен заради притока на все нови бежанци, връщани от Пакистан, Иран и Европа (над 700 000 през 2016 г.), и стотиците хиляди разселени лица, бягащи от сраженията, посочва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?