В каква килия живеят Иванчева и Петрова (галерия)

Омбудсманът Мая Манолова разпрати до медиите снимки на килията, която обитават вече седем месеца бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова. Кадрите говорят сами за себе си.

Показните унижения, на които бяха подложени Иванчева и Петрова както при ареста им на 17 април, а след това при конвоиране в болница и на съдебни заседания, очевидно бледнеят пред онова, което двете жени са принудени да изтърпяват в ареста.

Преди ден областната служба "Изпълнение на наказанията"-София обяви, че условията в арестите в София са едва ли не добри и отговарят на всички изисквания.

По закон едно от основните задължения на омбудсмана е да следи за спазването на правата на уязвимите групи, в която попадат арестантите и затворниците. Властите нямат право да отказват достъп до килиите за представителите на обществения защитник. Манолова ръководи Националния превантивен механизъм, който наблюдава местата за лишаване от свобода и всяка година пише доклад, който обикновено се игнорира от изпълнителната власт.

Проверката в килията на Иванчева и Петрова е установила, че техните жалби от лошите условия са основателни. Ремонтът в килията им е некачествен, липсва достатъчно естествена светлина и свеж въздух. Манолова е изпратила препоръка до правосъдния министър Цецка Цачева за предприемане на конкретни действия.

Освен това екипът на омбудсмана на място е установил влажни стени и мокри петна вследствие на течове от канализационната система на горния етаж, олющена и падаща мазилка.

"Достъпът до светлина е допълнително ограничен с поставените на прозорците непрозрачни армирани стъкла. Препоръчвам да бъде извършен повторен ремонт на спалното помещение и преградата, отделяща тоалетната да бъде изградена изцяло. С оглед на изискуемия минимум от 4 кв. м., препоръчвам капацитетът на стаята да бъде намален на 3 лица и едно от леглата да бъде премахнато. Също така да бъде предоставена възможност за достъп до свеж въздух и естествена светлина в спалните помещения", пише Мая Манолова до правосъдния министър Цецка Цачева.

По-късно Манолова коментира, че всички килии в ареста са в такова състояние и не отговарят на изискванията, но проблемът бил от години. Тя добави в интервю за бТВ, че Софийският затвор трябва да бъде преместен, тъй като и той не покрива минималните стандарти. За строителството на нов затвор се говори от години.

В понеделник служба "Изпълнение на наказанията" – София, която управлява арестите в столицата, обяви, че всичко с помещения е наред. Става дума за арестите на бул. "Г.М. Димитров" № 42 и на ул. "М-р Г.Векилски" № 2.

"Те са съобразени и отговарят на условията за пребиваване на задържани лица, в съответствие със Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. Всички задържани лица в двата ареста са поставени в еднакви условия за пребиваване, които са необходими за поддържане на физическото и психическото им здраве, и уважаване на човешкото им достойнство", обяви службата и декларира, че спалните помещения са еднотипни като изграждане и оборудване.

След като Десислава Иванчева бе арестувана, на тавана над леглото ѝ се проби отходна тръба и известно време върху чаршафите ѝ тече фекална вода. По-късно властите обявиха, че проблемът е решен, но тя обяви, че ще съди държавата в Страсбург за лошите условия в ареста. Сега от снимките се вижда, че проблемът с течовете не е решен.

Цачева свиква съвещание, кани омбудсмана

Малко след като медиите публикуваха разпратените от омбудсмана снимки и препоръки, правосъдният министър Цецка Цачева свика съвещание с участието на всички институции с отношение към арестите. То ще се проведе на 4 декември, поканена беше и Мая Манолова.

По повод призив в социалните мрежи към министерството да допусне телевизии до арестите в София, за да се заснемат условията там, институцията обаче обяви, че това няма как да стане.

"По отношение срещи на подсъдими и обвиняеми, режимът за това е регламентиран в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. Според него "право на достъп до обвиняемите и подсъдимите имат прокурорът, разследващият орган, съдиите, експертите, адвокатите, защитниците и поверениците по делото", каза пресцентърът на министерството.

Преди снимките всичко беше "наред"

В неделя шефът на арестите в София Маргарита Дойчинова обясни, че не може да разбере какво толкова Иванчева и Петрова не харесват на килията си. За последните три месеца в ареста те са пуснали 107 жалби срещу лошите условия.

"Килията е 16.4 кв.м, със самостоятелен санитарен възел, с постоянно течаща вода, с условия на добра осветеност, с централно парно отопление", каза Дойчинова пред Нова тв по повод оплакването, че за да може едната да се движи, другата трябва да е на леглото си.

Относно липсата на светлина, шефът на областната служба "Изпълнение на наказанията" Росен Милотинов каза, че осветеността на килията е: "Като навсякъде във всяко едно място за задържане – има прозорец, от който влиза светлина". Той уточни, че заради сигналите на двете арестантки са предприели мерки да се "измият вътре".

"Не смятаме да има някакви съществени нарушения на техните права, които да сочат към поставянето им в по-неблагоприятна среда", каза в заключение Маргарита Дойчинова.

"За най-опасните престъпници в държавата, такива мерки да бъдат постоянно под стража, аз не съм виждала. Аз не мога да разбера, тези жени в ковчег ли трябва да излязат от ареста, за да могат да се приберат у дома", заяви преди това Ирен Савова, която е защитник на Петрова.

Шефовете на арестите обаче мислят, че жалбите на Иванчева и Петрова са почнали, след като двете жени бяха снимани с пранги на краката пред болницата. Това се случи през лятото.

"В момента, в който ги снимахте с белезниците започна олеле, мале", каза Милотинов. Относно информацията на адвокат Ирен Савова, че двете са събличани чисто голи при всяко напускане и влизане във килията и са карани да клякат, за да ги преглеждат за скрити неща в интимните им части, Милотинов каза: "Не, няма такова нещо". Думите му обаче не могат да бъдат доказани, защото няма камери на мястото, на което правят обиска на двете арестантки.

"Извършването на обиска става от лица от същия пол с металодетектор за наличие на забранени вещи, без да се накърнява личното достойнство на лицето, без да се опипват интимните му части", разясни Росен Милотинов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?