В Кърджали бесни, че им отнемат 32 млн. евро от еврофондовете

Областният съвет за развитие (ОСР) на Кърджали е изпратил протестно писмо до всички държавни институции заради информацията, че изграждането на пътя Кърджали-Подкова, което трябваше да се финансира с 32 млн. евро от Оперативна програма "Транспорт", може да изпадне от програмата.

За отсечката беше проведен търг за избор на изпълнител от старото компрометирано ръководство на бившия пътен фонд. След скандала с шефа му Веселин Георгиев – Батко и хванати с подкуп служители, конкурсът беше отменен.

В края на миналата година от Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) съобщиха, че вместо да правят нов търг за Кърджали-Подкова, ще подменят проекта с ремонт на цялата Северна дъга на Околовръстното шосе – 24 км.

Като причина беше посочен финансов анализ на европейска консултантска фирма, според който пътят ще бъде неефективен.

"За мен беше изненада тиражираната вероятност за спирането на проекта. Още повече, че в него вече са вложени 26 млн. евро за изграждането на първия лот – пътя Подкова - Маказа. От гръцка страна, за където пък са предвидени 85 млн.евро, също се строи усилено. Ако от наша страна строителството се спре, тогава от гръцка страна пътят ще стане път за никъде”, коментира на Кърджали инж. Ангел Коджаманов.

Не са отчетени косвените положителни ефекти за целия регион, а и за България като цяло, счита инж. Коджаманов. Според него, ако се отвори пътят за Гърция през прохода Маказа, ще се активизира инвестиционния интерес към региона. Това ще е и най-краткото трасе от Европа към пристанището в Александруполис, което значително би спестило разходи на бизнеса. Освен всичко друго става въпрос и за разкриването на работни места, категоричен беше инж. Коджаманов.

Областният съвет категорично настоява компетентните държавни органи да извършат всичко необходимо, за да се осигури финансиране на проекта "Кърджали - Подкова" по ОП "Транспорт”, включително провеждането до месец юни т.г. на нови процедури за избор на изпълнител на строителството и за строителен надзор, се казва в решението на Съвета.

Назрява и недоволство сред населението, тъй като отварянето на този път се очаква от 20 години, прогнозират представители на местната власт. Местната структура на КНСБ заяви готовност на синдикалната организация да подготви протестна декларация. Да се поиска преоценка на финансовия ефект от пътя, поискаха участници в заседанието. Използваната сега методика не дава реални резултати тъй като не може да се изчислява като се вземе за база нещо, което не съществува.

В началото на месец февруари т.г. предстои да бъде взето окончателно решение по инвестиционната програма на НАПИ и Областният съвет на Кърджали категорично настоява проектът да бъде включен в нея и да се осигури финансиране за изработване на технически проект.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?