Рекордно слаб вот от под 47 на сто

В Кърджали най-апатични, Бобовдол сега предпочете Бареков

Избирателите на БСП все повече се капсулират във възрастовата група 60+

сн. БГНЕС

Рекордно слаба избирателна активност от 25 години насам, като Кърджали този път остана на опашката по гласували хора, а популярният с корпоративния си вот Бобовдол смени бюлетината и предпочете този път коалицията на Николай Бареков "България без цензура", в която влиза и партията ЛИДЕР, свързвана със собственика на мините и топлоцентрала в Бобовдол Христо Ковачки.

От Централната избирателна комисия отчетоха 46.8% избирателна активност към 19 часа, но с условието, че не всички избирателни секции са отчели гласувалите. Най-пасивни са в Кърджали, където до урните са отишли едва 29.3% от хората, но отново традиционно ДПС обира вота с над 83 на сто подкрепа. Докато през деня Силистра водеше по брой гласували, накрая софийските избирателни райони се оказаха по-активни и в края на вота отбелязаха 52-54 на сто пуснали бюлетина.

Разследване на Нова телевизия разкри, че в Бобовдол масово работниците са гласували за "България без цензура", след като получили обещание за редовно изплащане на заплатите, подкрепено с превод на половината от дължимото възнаграждение с бонус от 50 лв. за пускане на правилната бюлетина и ангажимент за плащане на останалата 1/2 от заплатата след изборите.

Социологическите агенции също съобщават за избирателна активност около 47 на сто при гласували 51.3 процента от българите година по-рано.

Според данни на "Алфа рисърч" ГЕРБ и ДПС обират вота на най-младите – от 18 до 30 години. Трета политическа сила по този признак е Реформаторският блок, БСП отстъпва на пето място заедно с ББЦ, посочи Боряна Димитрова. По думите ѝ дори тези данни да са приблизителни, структурно те показват изключително отстъпление на БСП - не само сред най-младите, но и сред средното поколение - 30-60 години. С 12 процента тя е на четвърта позиция.

Добри позиции БСП запазва единствено сред най-възрастното поколение. Драмата за БСП не е само ниският процент, който получи на тези избори, а затварянето ѝ единствено и само в най-възрастното поколение, коментира Димитрова.

Социологът Живко Георгиев от "Галъп" коментира подобните тенденции, регистрирани от агенцията, като посочи, че най-фрапиращи са резултатите на БСП.

ГЕРБ, Реформаторският блок и някои от по-малките партии са сравнително равномерно представени в различни социални прослойки, различни поколения, различен тип населени места. БСП се държи отклоняващо се и затвърждава това, което в най-голяма степен като тенденция е плашещо за нейното бъдеще - затваряне в генерацията на 60+ години, коментира Георгиев.

Изнесените данни потвърдиха очакванията на социолози и специалисти за рекордно ниска избирателна активност от 1990 г. насам.

Социологът от "Галъп Интернешънъл" Димитър Ганев прогнозира, че избирателната активност ще замръзне около 46.47 на сто.

По данни на "Галъп", 40% от гласувалите са от областните градове, 20% са от малките градове, 26% от селата и 13% от столицата, посочи Ганев. По възраст - най-голям дял от гласувалите имат хората над 65 години, а най-нисък дял, под 10%, имат младежите между 18 и 25 години, допълни той.

Прави впечатление, че процентът на хората, които са заявили, че са гласували преференциално, е доста висок. Близо 50% от хората, които са гласували днес, са упражнили правото си на преференция, като за Реформаторския блок, например, процентът е най-висок, доближаващ, дори минаващ малко 60 процента.

Споделяне

Още от Избори 2014