В Карлово изпратиха 34-ия български контингент в Афганистан

В Карлово изпратиха 34-ия български контингент в Афганистан

В Карлово изпратиха 34-ия български контингент за участие в международната мисия на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа". Церемонията се състоя във вторник на големия християнски празник "Голяма Богородица" на площада в града, предаде БТА.

"Господа офицери, сержанти и войници, бранители на майка България, днес заминавате далеч зад пределите на нашата родина. Бъдете бдителни,помагайте си в добро и зло, бъдете сплотени и решителни,бъдете безкомпромисни спрямо всяко действие застрашаващо невинен живот и българското бойно знаме", заяви в словото си зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков.

Той се обърна към командира на контингента полковник Светослав Халваджиев, с думите да следва примера и войнската доблест на ген. Владимир Вазов, който през 1918 г. не само разгроми противниците си на Дойранската позиция и така създаде една легенда, една епопея на Българската армия, но той успя да върне живи войните си от Девета Плевенска дивизия. В заключение зам.-министърът пожела: На добър час, с вас е България, очакваме ви, върнете се здрави.

На командира на националния контингент бе връчена икона на "Свети Георги Победоносец", а на площад бе отслужен молебен за здраве и успех.

Контингентът е в състав от над 100 военнослужещи, сред които пет жени. Той включва национален елемент, група за охрана, екип от съветници, щабни офицери в щаба на мисията на НАТО.

Национален командир на контингента е полковник Светослав Халваджиев от Командването на Сухопътните войски. Участвал е в 2 международни мисии на Българската армия. Командир на групата за охрана от състава на международната мисия в Афганистан е капитан Георги Перчемлиев от 3-ти механизиран батальон от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Споделяне

Още от България