В Карлово започна подготовката на батальона ни за Ирак

От днес в 61-ва механизирана бригада в Карлово започва подготовката на военните - доброволци, които ще участват в мироопазващия контингент в Ирак, предаде БНР.

Сутринта за Карлово са заминали 42-ма наемни войници от Втора Тунджанска бригада в Стара Загора, избрани за състава на българския батальон, наброяващ общо 480 души, съобщи командира на старозагорската бригада ген. Янко Янев. Войниците са били избрани от 102-ма кандидати, основен критерий е бил здравословното им състояние. Според командира им, те са подготвени за работа в демилитаризирани зони или за охрана на важни обекти.

След като приключи подготовката на българските войници, специална комисия ще им издаде сертификат, че са я завършили успешно.

Миналата седмица външната комисия към парламента одобри единодушно проекторешението на правителството да се изпрати български мироопазващ батальон в Ирак. Очаква се тази седмица то да мине и през пленарна зала. Пред членовете на външната комисия военният министър Николай Свинаров обяснил, че контингентът ни трябва да бъде готов за заминаване до средата на юни, но е възможно войниците ни да отлетят за Ирак чак през август. Според първоначалните планове, тогава трябва да започне разполагането на международния мироопазващ контингент там.

Още от България