В. "Катимерини”: Проектът Бургас – Александруполис зацикля

Докато газопроводът Турция - Гърция се придвижва, петролопроводът Бургас-Александруполис е в застой. Това коментира в неделя гръцкият вестник "Катимерини". Според вестника откриването на газопровода Турция - Гърция ще бъде на 18 ноември в присъствието на двамата премиери Реджеп Тайип Ердоган и Костас Караманлис.

Изданието припомня техническите параметри на съоръжението, което ще транспортира природен газ от Каспийския регион, ще преминава през Турция и Гърция и ще бъде продължено до Италия, както и факта, че откриването му няколко пъти вече беше отлагано.

В същото време, отбелязва “Катимерини”, проектът за петролопровод Бургас-Александруполис е в застрой заради позицията на руската страна. На последната среща между представители на компаниите от Гърция, България и Русия, които ще участват в петролопровода, руснаците са поискали всяка от страните да поеме ангажимент за осигуряване на количества петрол, съответстващи на процентното участие в международния консорциум, който ще построи и експлоатира Бургас - Александруполис. Според споразумението за реализиране на проекта Русия притежава 51%, а България и Гърция по 24,5%.

Гръцкото издание припомня, че решението руските компании да притежават мажоритарния дял в съоръжението се дължи именно на факта, че Русия може да осигури количествата петрол, които да захранят тръбата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес