В Казанлък се търсят над 60 учители, няма изискване за стаж

В Казанлък се търсят над 60 учители, няма изискване за стаж

Повече от 60 са свободните места за учители, възпитатели и персонал в сферата на образованието в област Стара Загора, голяма част от тях са за община Казанлък. Броят им е динамичен и всеки ден се променя, съобщи за БТА Татяна Димитрова, началник на Регионалния инспекторат по образованието.

Завишеното търсене на учители се обяснява и с влезлите в сила промени в Кодекса за социалното осигуряване, които дават право на директорите да освободят учители, навършили пенсионна възраст.

Застаряващите учители са сериозен проблем и тревога в системата на образованието, посочи Димитрова, според която огромен е броят на учителите над 55 години в училищата и процентът им се увеличава непрекъснато. На практика кадри има, но няма достатъчно желаещи за работа в училище, каза тя.

Най-голямо е търсенето на начални учители и възпитатели, както и на преподаватели по специални дисциплини в сферата на строителството, икономиката, информационните технологии, общественото хранене.

Търсят се и преподаватели по математика, физика, биология, психология, история, български език и литература и английски език, учители в предучилищна подготовка в детските градини
на Казанлък. Там търсят и помощен персонал.

Заради дефицита на учители, директорите в повечето случаи не са поставили изрични условия за стаж, като дават шанс на съвсем млади хора, току що завършили да кандидатстват за дадена позиция.

Тринайсет са закритите паралелки, след завършен 7 клас за новата учебна година в област Стара Загора, по данни от инспектората. В цялата област 27 ще са професионалните и още толкова профилираните паралелки в гимназии и специализирани училища. 3180 по прогнозни данни са първолаците в областта, само с двама по-малко от миналата година. От тях 650 ще са в община Казанлък.

През новата учебна година в област Стара Загора няма да има закрито училище, нито открито ново.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?