В Кейптаун за пръв път от години насам валя сняг през юни

В Кейптаун за пръв път от години насам валя сняг през юни

Необичайно студено време обхвана парламентарната столица на Южна Африка Кейптаун, където за пръв път от години в началото на юни валя сняг, предадоха осведомителните агенции в понеделник.

Мегаполисът е разположен на Капския полуостров - в зона със субтропически климат, където рядко вали сняг. При това или на върха на планината Тейбъл, или в близките планински проходи.

Според местни медии миналата нощ снежни парцали и град покрили крайбрежните булеварди на Кейптаун, а край брега тук-таме се образувал лед.

Зимата в Южното полукълбо трае от май до септември; през това време в Кейптаун често валят студени проливни дъждове и духа ураганен вятър откъм Атлантика. Температурата на въздуха обаче рядко пада под плюс 10 градуса по Целзий. Този път термометрите показаха около нулата. В планините се сформира внушителна снежна покривка. Властите препоръчаха на шофьорите по възможност да не минават през проходите.

Най-бедните жители на страната, обитаващи низините, са ужасени от катастрофалната за тях обстановка - колибите им се пълнят с ледена вода, случва се да ги отнасят бурните ветрове.

Разрушени са вече над 500 жилища в околностите на Кейптаун, повече от 2000 души са останали без подслон. Кметът Патриша де Нил обяви в мегаполиса извънредно положение.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?