В КФН се въвежда таван на възнагражденията. На ред са другите регулатори

РБ предлага златите в тези органи да се приравнят към заплата на шефа на парламента

В КФН се въвежда таван на възнагражденията. На ред са другите регулатори

Първо таван на заплатите и бонусите в Комисията за финансов надзор, а след това и в останалите регулаторните органи – Българска народна банка (БНБ), Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Предложението е на депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров. В сряда парламентът одобри единодушно промените в Закона за Комисията за финансов надзор (КФН) на първо четене.

"Ако днес не приемем този закон, ще дойде следващият скандал, ще излязат я заплати, я бонуси, хората ще питат пак депутатите - къде спахте, как го допуснахте", каза Мартин Димитров. Той се закани отново да внесе предложенията си за промени в Закона за БНБ, с които се въвежда таван и за заплатата на членовете на управителния съвет на централната банка.

Управата на БНБ е получавала високи възнаграждения от 17 000 – 19 000 лева месечно в периода, когато се срина Корпоративна търговска банка, която бе четвъртата по големина банка в България. Това се разбра миналата седмица, след искане на депутатите Димитров и Славов за разсекретяване на възнагражденията на бившия шеф на БНБ Иван Искров и подуправителите.

Промените

Председателят на КФН ще получава заплата равна на тази на председателя на парламента, решиха депутатите.

Останалите членове на КФН ще получават до 80% от неговото възнаграждение в зависимост от позицията, която заемат, квалификацията и трудовия стаж.

В момента няма яснота какво е възнаграждението на председателя на КФН Стоян Мавродиев, защото липса ясна методика за определянето му, както и публичност. Занапред обаче ще е ясно, че той ще получава колкото Цецка Цачева. Гласуваното нововъведение, ако бъде одобрено и на второ четене, ще важи най-вече за следващия шеф на КФН, тъй като мандатът на Мавродиев скоро изтича.

Според правилника на парламента депутатите получават три средни заплати на база последния месец от тримесечието в публичния сектор, а парламентарният председател с 55% повече от тях. Това означава, че в момента Цецка Цачева взима малко повече от 4000 лева.

Членовете на КФН може да получават и бонус при добре свършена работа. Той обаче не може да е повече от една основна месечна заплата, решиха още депутатите.

Мотивите

В момента няма ясен регламент за определяне на допълнителните възнаграждения на служителите в някои регулатори като КФН, КРС и КЕВР. Това доведе до сериозно напрежение в обществото, включително и до публични коментари за значителните бонуси за някои членове, които сумарно надхвърлят възнагражденията на президента, председателя на парламента и на премиера, коментира Мартин Димитров.

Предложението е това да става по публично известна методика, която да оценява свършената работа и постигнатите резултати. Допълнителните възнаграждения пък не могат да надхвърлят основната заплата.

Мартин Димитров заяви, че промените в Закона за КФН са началото и същият принцип трябва да важи и за останалите регулатори. Той се закани отново да внесе предложенията си за промени в Закона за БНБ, с които да регламентират, че максималното възнаграждение не може да е по-високо от това на парламентарния шеф.

Това означава сериозно орязване на доходите на настоящия гуверньор Димитър Радев. В момента той взима средно около 15 000 лв. на месец, след като заплатите на управата на БНБ бяха намалени след края на ерата "Искров".

Иван Искров е получавал по 19 070 лева месечно от януари до юни 2014 г. преди да фалира КТБ, вина за което носи и ръководството на централната банка.

Иван Искров е взимал по 12 870 лева основна заплата и още 6200 лв. премии всеки месец за добре свършена работа.

Заместниците му Димитър Костов, Калин Христов и Цветан Гунев са се разписвали срещи 17 199 лева на месец. Костов и Христов продължават да са в управлението на БНБ, но заплатите им бяха намалени. Гунев пък е обвиняем за фалита на КТБ.

Споделяне

Още от Бизнес