В Киев отбелязаха втората годишнина от убийството на журналиста Павел Шеремет

В Киев отбелязаха втората годишнина от убийството на журналиста Павел Шеремет

Десетки хора, между които украински дипломати и чужденци, се събраха днес в Киев, за да отдадат почит на журналиста Павел Шеремет, две години след неразкритото му убийство в украинската столица, предаде Франс прес.


Прозападният журналист, който критикуваше едновременно украинските, руските и беларуските власти, беше убит на 20 юли 2016 г. при експлозия на бомба, поставена в колата му, докато шофираше в Киев.


Приятелите и колегите на Шеремет се събраха на мястото, където беше взривена колата му, и оставиха цветя и плакати: "Две години! Убийците още не са открити".


Главният редактор на сайта "Украинска правда" Севгил Мусаева-Боровик осъди мълчанието на властите по случая и ги призова да разкрият резултатите от разселването или да признаят "пълната си безполезност".


"Да се мълчи е просто недопустимо", каза тя.


"Днес, две години след убийството му, си спомняме за Павел Шеремет, талантлив и храбър журналист. Отговорните трябва да бъдат предадени на правосъдието", написа в Туитър посланичката на Обединеното кралство в Украйна Джудит Гоф, а посланичката на САЩ Мари Йованович отиде на мястото на убийството.


Удостоен с множество награди, 44-годишният журналист беше известен с независимостта си. Работеше за влиятелния информационен сайт "Украинска правда" и водеше сутрешно предаване по Радио Вести.


Две години след убийството му, разследването изглежда не напредва, въпреки обещанията на украинския президент Петро Порошенко да открие виновните.


Според украинската прокуратура, следователите са проучили много следи, свързани с личния и професионалния му живот, а "десетки хора са били разпитани".


Журналистът е работил за беларуската национална телевизия, преди да напусне Беларус заради конфликт с режима на президента Александър Лукашенко и да основе популярния сайт "Беларуски партизан".


След това се установява в Русия, където получава руско гражданство и работи за два обществени телевизионни канала, преди да се сближи с опозицията и да подаде оставка през 2014 г. в знак на протест срещу редакционната линия на работодателите му.


Така се премества в Киев, където не се поколебава да атакува Порошенко и украинския политически елит, като успоредно с това продължава да критикува руския президент Владимир Путин.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?