В отсъствието на сепаратистите от Източна Украйна

В Киев започна "кръгла маса" за национално единство

В Киев започна "кръгла маса" за национално единство

Правителството на Украйна започна преговори на кръгла маса за децентрализация на властта като част от подкрепян от Европа мирен план, но не покани за участие главните си противници - проруските сепаратисти в източната част на страната, които обявиха независимост, предадоха световните агенции в сряда.

Целенасоченият пропуск породи неяснота какво може да се постигне на тези преговори, отбелязва Асошиейтед прес.

В своето изявление, с което откри "кръглата маса", президентът Олександър Турчинов заяви, че властите са готови на диалог, но настоя, че те няма да разговарят със сепаратистите, които окупираха сгради и се бият срещу правителствени войски в Източна Украйна.

"Хората, които с оръжие в ръка водят война срещу собствената си страна и които ни диктуват волята на съседната държава, ще отговарят пред закона. Няма да се поддадем на шантаж. Готови сме да изслушаме хората от изтока (на Украйна). Не трябва обаче да се стреля, да се плячкосва и да се окупират административни сгради", каза Турчинов.

Според него загубата на Крим е ощетила Украйна със 100 милиарда долара.

Президентът на Украйна председателства първата от поредица кръгли маси, в които участват духовни водачи, законодатели, правителствени представители и представители на местните власти. Тези преговори са елемент от мирен план на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за уреждане на кризата в Украйна.

Пътната карта на ОССЕ има за цел да спре боевете между правителствените войски и проруските сепаратисти в източната част на страната и да постигне спад на напрежението преди президентските избори на 25 май. Конкретиката на преговорите е оставена на украинското правителство.

Турчинов заяви също, че правителството няма да спре операцията си за връщане на контрола си над източните градове, които сега са в ръцете на сепаратистите.

Мирът и спокойствието в страната трябва да бъдат установени с всички политически и дипломатически способи, заяви по време на "кръглата маса" Арсений Яценюк.

"това е най-драматичният момент в историята на Украйна. Затова началото на националния диалог е толкова важно, от нас днес зависи съдбата на 45-милионната държава, която се намира в центъра на Европа. Нашата основна задача е мирът и спокойствието в държавата. Ние ще разговаряме с всички, които не стрелят и не убиват мирни граждани, а работят за единството на страната", каза Яценюк.

Той подчерта, че в "кръглите маси" за национално единство, които ще се проведат в цялата страна, ще се включи цялото правителство.

Сред спешните задачи на правителството той посочи единството на страната, борбата с корупцията, нова конституция, нов легитимен президент и евроинтеграция. Но първата цел по думите му е "хората да престанат да се страхуват да излизат на улицата".


Сепаратистите в Източна Украйна заявиха, че тези преговори са безсмислени. "Не сме получили никакви предложения за участие в кръгла маса и водене на диалог. Ако властите в Киев искат диалог, трябва да дойдат тук. Ако ние отидем в Киев, ще ни арестуват", заяви лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин.

Не е имало публични преговори между сепаратистите и правителството от избухването на кризата в началото на април. "Няма причина да се очаква конкретно решение. Ако на тези преговори няма хора с власт от Източна Украйна, тази кръгла маса ще загуби всякакъв смисъл", каза независимият анализатор Володимир Фесенко, цитиран от Ройтерс.

Въпреки това представителите на ЕС приветстваха началото на преговорите. Европейският комисар за разширяването Щефан Фюле изрази задоволство от кръглата маса в Туитър акаунта си и изрази надежда, че следващият кръг преговори ще се състои в Източна Украйна.

Говорителката на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер Сосан Чебли заяви, че приемането на кръглата маса от Украйна е стъпка в правилната посока, независимо дали проруските сепаратисти са поканени за участие или не.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) не коментира списъка на участниците.

Русия силно подкрепя пътната карта на ОССЕ, докато САЩ, които казват, че тя си струва да се опита, са скептично настроени към шансовете ѝ за успех, отбелязва Асошиейтед прес.

Решението на кризата трябва да се намери по начин, отчитащ интересите на всички региони в Украйна. За успеха на националния диалог е необходимо равно участие в този процес на всички украински области, каза в сряда руският външен министър Сергей Лавров, коментирайки информацията за започналата в Киев кръгла маса. Не знам какъв точно е съставът на широко анонсираната кръгла маса в Киев. Убедени сме, че за да бъде националният диалог успешен, е абсолютно необходимо всички региони в Украйна - не само югът и изтокът, а и западът - да участват равноправо, каза първият руски дипломат.

С фокус върху децентрализацията и конституционната реформа


Националният диалог и кръглите маса, които ще се състоят в цяла Украйна със съдействието на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), ще са фокусирани върху въпросите на децентрализацията и конституционната реформа, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери. "САЩ решително подкрепят този процес", каза той. "Намираме се в постоянен контакт с ОССЕ, с (външния министър на Германия) Щайнмайер, руския външен министър Сергей Лавров, за да се засили този процес възможно най-бързо".

Кери приветства назначението на длъжността съпредседател на кръглите маси на германския дипломат Волфганг Ишингер, който ще е главен посредник на междуукраинските преговори.

Държавният секретар отбеляза, че САЩ очакват да видят реална деескалация на ситуацията в Украйна със съдействието на ОССЕ. "Очакваме да видим реална деескалация - разоръжаване и освобождаване на завзетите сгради в замяна на амнистия и диалог", подчерта шефът на американската дипломация.

По думите на Кери САЩ са убедени, че на 25 май гражданите на Украйна ще имат "реална възможност да изразят своята воля чрез гласуване". Осъждайки насилието в Източна Украйна, държаният секретар заяви, че то се разпространява от "сепаратисти".

Наришкин: Провеждането на изборите на 25 май е по-малкото зло от провала им

Председателят на Държавната Дума на Русия Сергей Наришкин изрази съмнение доколко насрочените за 25 май президентски избори в Украйна ще бъдат легитимни, но каза все пак, че е по-добре да се проведат, тъй като това е "по-малкото зло".

"Трудно ми е да си представя, че такива избори могат да бъдат напълно легитимни. Но въпреки това е очевидно, че непровеждането на изборите ще е една още по-печална ситуация. От две злини трябва да се избере по-малката. Той че, повтарям, провалянето на изборите ще доведе до още по-печална и лоша ситуация", заяви Наришкин пред телевизия "Русия 24".

Той смята, че степента на легитимност на избрания президент ще е "непълна", заради провежданата в две области на Украйна антитерористична операция.

Европейският съюз вече обяви, че ще разглежда въпросът за евентуално засилване на санкциите срещу Русия, съобразно нейното отношение към бъдещите президентски избори в Украйна.

Париж и Берлин настояха президентските избори на 25 май да се състоят

Франция и Германия настояха предвидените за 25 май предсрочни президентски избори в Украйна да се състоят, за да се гарантира демократичното развитие на страната, предаде Франс прес.

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер участва днес в заседание на френския министерски съвет под ръководството на президента Франсоа Оланд. Това е първият случай, когато външен министър на друга държава присъства на подобна среща, отбелязва АФП.

Политиците на двете европейски държави смятат, че президентските избори в Украйна са необходим етап, през който трябва да се мине, за да се създаде нова легитимност и да се гарантира по-демократично развитие на Украйна, заяви Франк-Валтер Щайнмайер на излизане от Елисейския дворец. Той беше придружаван от френския си колега Лоран Фабиюс.

"Франция и Германия имат много ясна обща цел - да направят всичко, за да може на 25 май в Украйна да има избори", подчерта малко по-късно френски правителствен говорител. Той добави, че според президента Франсоа Оланд има начин бившите съветски републики да останат близки до Русия и същевременно да са обърнати към Европейския съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?